HEJSAN !
Det här brödet är så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl fullkorn av råg
2 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG rågkornen i en skål .
SLÅ på varmt vatten så att det täcker och låt dem stå över natten i köket .
SMULA jästen i en degbunke . VÄRM vattnet till 37 grader .
HÄLL det över jästen och rör om tills den har löst upp sig .
SILA av allt vatten på tågkornen .
BLANDA ner dessa tillsammans med salt och det grova rågmjölet .
TILLSÄTT vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.
SPARA en del av vetemjölet till utbakningen .
LÅT degen jäsa till dubbel storlek i 30 - 40 minuter.
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund.
DELA degen i 10 bitar och forma dem till små runda kakor (10-12 cm) .
LÄGG brödkakorna på bakpappersklädd plåt, nagga dem lätt med
en gaffel . LÅT dem jäsa i 20 - 30 minuter.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter.
PENSLA efter halva tiden med lite vatten .
och strö över solrosfrön.
LYCKA TILL !