fredag 4 februari 2022

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG , 10 ST .

 


                                 HEJSAN  !


Det här brödet är så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g  jäst

5  dl  vatten

3  dl  fullkorn  av  råg

2  tsk  salt

5  dl  grovt  rågmjöl

6  dl  vetemjöl

1 dl solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  rågkornen i en skål .

SLÅ  på varmt vatten så att det täcker och låt dem stå över natten i köket .

SMULA  jästen i en degbunke . VÄRM vattnet till 37 grader .

HÄLL det över jästen och rör om tills den har löst upp sig .

SILA av allt vatten på  tågkornen .

BLANDA ner dessa  tillsammans  med salt och det grova rågmjölet .

TILLSÄTT vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.

SPARA en del av vetemjölet till utbakningen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek i 30 - 40 minuter.

TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund.

DELA degen i 10 bitar och forma dem till små runda kakor (10-12 cm) .

LÄGG brödkakorna på bakpappersklädd plåt, nagga dem lätt med 

en gaffel .  LÅT dem jäsa i 20 - 30 minuter.

GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter.

PENSLA  efter halva tiden med lite vatten .

och strö över solrosfrön.

LYCKA TILL !


MORMORS SPRÖDA VETEKAKOR , 80 ST .

 


                                                      HEJSAN  !


När vi var och hälsade på hos mormor 

hade mormor alltid dessa frasiga kakor 

att bjuda oss på .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör eller margarin

1 dl strösocker

3 dl rågmjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR det mjuka matfettet och sockret vitt och poröst .

BLANDA  mjölsorterna och bakpulvret och arbeta 

in blandningen i smeten .

KAVLA  ut degen mellan smörpapper/bakpapper .

TA ut runda kakor med ett mått eller ett glas .

NAGGA  med  en gaffel .

LÄGG kakorna  på bakpappersklädd plåt  och 

grädda i 200 graders värme i några minuter  eller

tills kakorna fått lite  färg .


LYCKA TILL !

PAJALAGRÖT , 4 PORTIONER .

 


                                                HEJSAN !


Den här gröten är riktigt god, med alla sina godsaker i .

DET här en fiberrik och näringsriktig gröt .

ÄT den gärna med en klick smör eller rapsolja !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl linfrö

1/2 dl russin

1 /2 dl katrinplommon

1/2 dl aprikoser ,  klippta i småbitar

1/2 tsk salt

7 dl vatten

1 dl havrekli

2 dl fiberhavregryn


SÅ HÄR GÖR DU :

ALLA ingredienserna  blandas  och  läggs i  blöt  på kvällen .

PÅ  morgonen kokas gröten i 3 - 5 minuter, tillsätt eventuellt 

mer  vatten .

FÄRDIG  gröt  kan  förvaras  flera dygn i kylen .

LYCKA TILL !