HEJSAN !
LYXIG SKALDJURSGRYTA , - SERVERADES PÅ NYÅRSAFTON !
med både hummer, havskräftor och musslor , mm... så gott !
DET HÄR BEHÖVER DU :
1 liten purjolök
1 stånd fänkål
2 mak smör eller margarin
3 vitlöksklyftor
1 paket saffran (0, 5 )
6 tomater
6 dl fiskbuljong (tärning + vatten )
2 dl torrt vitt vin
1 msk körvel
1 msk timjan
2 kryddmått peppar
1/2 -1 tsk salt
1 liten Hummer
4 Havskräftor eller 1 fryst förpackning (ca 200 g)
20 färska Musslor
500 g Räkor med skal eller 200 g skalade.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ purjolök och fänkål . Skär dem i strimlor .
SMÄLT smöret i en gryta, stor nog för hela gryt-koket .
Fräs grönsakerna . Tillsätt vitlöksklyftorna, skalade men hela ,
saffran, hackade tomater , fiskbuljong och vin, kryddor och salt .
Låt koka 5 minuter .
KLYV hummern och havskräftorna på längden .
Lossa och knäck hummerklorna och dela hummern i 4 bitar ,
Lägg ner hummer, havskräftor och väl borstade musslor .
Låt småkoka ca 5 minuter .
Lägg ner skalade räkor .
SERVERA i sopptallrikar med ett gott bröd .
GOTT NYTT ÅR !
LYCKA TILL !