onsdag 12 december 2018

MINA JULSTJÄRNOR, 100 ST .




                        HEJSAN !

Riktigt  spröda  godingar !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
11/4  dl socker
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
GARNERING :
1 äggvita lättvispad
pärlsocker
hackad sötmandel
*TID :  15 minuter + 1 timme i kylen + 5 minuter i ugnen*
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt  gulorna  en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig deg
för hand .  Lägg degen i  kylen 1 timme.
DELA  degen i bitar och kavla ut en i sänder medan de
andra ligger i kylen . Kavla degen tunt på lätt mjölat
underlag .  Ta ut kakor med  stjärn-mått  och lägg på
plåt med  bakplåtspapper .
PENSLA  kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel . Grädda mitt i ugnen  ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är  svagt  gula.
LÅT dem kallna på plåten .

LYCKA TILL !
Du kan frysa in halva degen om Du tycker det blir för mycket !

LUSSEKATTER MED KARDEMUMMA .




                     HEJSAN !

Alla  gillar  ju  inte  saffran !
Själv har jag lärt mig tycka om det på
ett par år . Men visst är det himla gott med
kardemumma  och russin .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 msk stött kardemumma
1 1/2 liter vetemjöl
*UGN : Små bröd 250 grader, 6- 8  min.*

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, töm  i mjölken  och
låt  blandningen bli fingervarm , ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen  och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och nästan
allt mjölet .Arbeta degen smidig . Låt den jäsa 30-40 min.
ARBETA upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut dem till långa längder ca 30 cm och forma till lussekatter.
Låt jäsa igen  30 min.
GARNERA med russin och pensla med ägg eller mjölk.
Sätt in i ugnen .

LYCKA TILL !

VALNÖTSKAKA .




                     HEJSAN !

mmm...!  Denna kaka har en fyllning av valnötter, choklad
och cocktailbär  som gör den alldeles speciell.  Den fina fyllningen
får kakan att hålla sig färsk länge .  Går bra att frysa  in .
TID .1 1/2 timma  i ugnen.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör /margarin
ca 3 dl strösocker (250g)
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl, (250 g)
1 tsk bakpulver
75  g mörk blockchoklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör /margarin till formen.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst.
TILLSÄTT äggen  ett i sänder .
BLANDA  mjöl och bakpulver och rör ner detta .
SKÄR chokladen i små bitar .Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad , bär och valnötter  i smeten .
HÄLL smeten i en  smord 1 1/2 liters form .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugn 175 grader
ca 1 1/2 timma .
LÅT kakan svalna  ca 10 min  i  formen  innan den
stjälps upp .
GLASYR :
Kakan kan glaseras med rom-glasyr .
Rör florsocker tillsammans med lite rom, häll
eller bred detta över kakan .  Dekorera med valnötter .

LYCKA  TILL !