onsdag 10 november 2010

TOSCATÅRTA. 14 BITAR.

Detta är en HÖJDARE!

100g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde

GLASYR;
100 g smör
1dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
50-70 g mandelspån

Så här gör DU:
Smält fettet och låt
det svalna.
Vispa ägg o socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med
bakpulver,samt matfett
och vätska.
Häll smeten i en smord och
mjölad form,ca 24 cm i diameter.
GRÄDDA:
nederst i ugnen i ca 25 minuter.
Förbered under tiden GLASYREN:
Blanda alla ingredienserna i
en kastrull.
Sjud upp smeten försiktigt
under omrörning.
Bred glasyren på kakan och
grädda ytterligare ca 10-15 min.
tills kakan fått fin färg.

mmm..så himla,himla god.

Prova till FARS-DAG.

LYCKA TILL!

PÄRONHALVOR MED BRIE OCH PAPRIKA. 4 PORT.

Någonting efter maten kanske?

5 mjuka päron
1/2 citron
2 tsk paprikapulver
200 g brie
1/2 strimlad paprika.

Så här gör DU:
Tvätta päronen och dela
dem på mitten.
Ta bort kärnhuset
med en liten kniv.
Pressa över citronsaft
så att de inte mörknar.

Pudra lite paprikapulver
på varje päronhalva.
Dela osten i bitar och
lägg en bit på varje
päronhalva.
GARNERA:
med en paprikabit
på osten.

KLART!
LYCKA TILL!

DILLKÖTT. 6 PORT.

Här är återigen ett barndomsminne.
Då blev det kalas,då kom det gäster.

2 kg fläsklägg,
bogbladstek,eller
800 g benfri picnic-bog
vatten
2 tsk salt /liter vatten
2 morötter
1 gul lök
dillstjälkar
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn

DILLSÅSEN:
5dl buljong
4 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl finhackad dill
1 1/2 msk vinäger
2 msk socker
svartpeppar, ev.salt.

Så här gör DU:
Lägg köttet i en kastrull.
Mät upp och häll på så mycket
kokande vatten att det täcker köttet.

Låt allt koka upp och ta bort ev.skum.
Lägg i skalade och i bitar skurna
morötter och lök.
Därefter salt,kryddor och dillstjälkar.
Koka allt sakta tills att köttet är mört
och släpper ev. ben.
Räkna 1 - 1 1/2 timme.
Stick gärna en kött- termometer
i den tjockaste delen.
80 grader ska den visa,
när köttet är klart.

Ta grytan från värmen och låt den
stå i 20 minuter,för efterkokning.
Då blir det ett mört och saftigt kött.
Lossa köttet från ev. ben.
Skär det i bitar.
Häll 3 dl av den halv-varma buljongen
i en kastrull.
(Eller kalla buljongen)
Rör ned mjölet.
Koka några minuter under omrörning.
Späd med mer buljong.
Häll i grädden.
Smaksätt med dill,kryddor,vinäger,
socker o ev.salt.
Lägg det kokta köttet i såsen och
värm tills första bubblan-INTE KOKA.
SERVERA med kokt potatis.
och sallad.

DU ångrar DIG inte!
LYCKA TILL!

OBS!
DU som vill ha bort allt fett
låter köttet kallna helt.
Då går det att lyfta bort fettkakan.