Hej igen !
När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna FESTRÄTT - BJUDRÄTT.
Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon
SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde
Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.
BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.
BRED ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .
BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem sjuda på
svag värme ca 10 minuter.
TA UPP järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .
SMAKLIG MÅLTID!
torsdag 11 juni 2015
FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.
Hej igen!
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)