torsdag 11 juni 2015

GAMMALDAGS JÄRPAR 4 PORTIONER.

Hej igen  !

När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna  FESTRÄTT - BJUDRÄTT.

Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon

SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde

Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.

BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.

BRED  ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .

BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem  sjuda  på
svag värme  ca 10 minuter.

TA UPP  järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i  skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .

SMAKLIG MÅLTID!

FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.

Hej igen!

Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !

Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning

SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula

GARNERING :
Tunna citronskal
krasse

Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.

TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .

KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .

SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet  - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .

SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .

BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .

GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .

SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .