måndag 4 juli 2016

KRUSBÄRSPAJ MED PISTAGE /12 BITAR.



  HEJSAN !

 KRUSBÄR , är väl lite bortglömda bär eller ?
 Förr var det kräm eller sylt man gjorde på krusbär .
 Nu hamnar de i en paj med  pistage-nötter i skalet .

 HÄR ÄR RECEPTET :

 PAJDEG :
1 1/2 dl skalade pistagenötter ,
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl strösocker ,
100 g smör /margarin ,
 2 äggulor ,
 FYLLNING :
 4 dl krusbär ,
 2 1/2 dl strösocker ,
 2 msk vetemjöl ,
 1 tsk vaniljsocker ,
 1 krm salt ,
 3 dl gräddfil ,
 2 ägg ,
 2 1/2 dl vaniljsås ,

 SÅ HÄR GÖR DU :
 SÄTT ugnen på 175 grader .
 Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor .
 Lägg åt sidan .
 Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren .
 TILLSÄTT äggulor och nötter och kör till en deg .
 Tryck ut den i en pajform , ca 28 cm i diameter .
 Låt vila i kylen minst 30 minuter .
 BLANDA krusbär och socker .
 Låt dra i minst 15 minuter .
 Rör ihop mjöl, vaniljsocker och salt .
 TILLSÄTT  gräddfil, ägg och sist krusbären .
 Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten
 av ugnen ca 45 minuter .
 Låt pajen svalna .

 VISPA vaniljsåsen lätt  och servera till .

 LYCKA TILL !

KRÄMIG NÖTKAKA MED APELSINGRÄDDE 10 BITAR .


HEJSAN !
Smaka på denna !
Den är himmelskt god och som gärna får vara
lite kladdig i mitten .
SERVERA  med vispad grädde ,smaksatt med rivet apelsinskal.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl hasselnötter ,
1 dl smör/rapsolja ,
2 dl strösocker ,
250 g kesella kvarg ,
2 dl vetemjöl ,
2 krm salt ,
1/2 tsk bakpulver ,
APELSINGRÄDDE :
2 dl vispgrädde ,
1 dl florsocker ,
rivet skal av en apelsin .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mixa 2 dl av nötterna och rör ihop
med smör/rapsolja
3 ägg ,
250 g kesella kvarg ,
2 dl vetemjöl ,
2 krm salt ,
1/2 tsk bakpulver
APELSINGRÄDDE :
2 dl vispgrädde ,
1 dl florsocker ,
rivet skal av en apelsin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Mixa 2 dl av nötterna och rör ihop
med smör/rapsolja och socker .
Tillsätt äggen, ett i taget, och hälften
av kvargen .
BLANDA mjöl, salt och bakpulver
och rör ner i smeten .
Häll den i en smord och bröad form
med löstagbar kant , ca 24 cm i diam.
GROVHACKA resten av nötterna och
strö över smeten .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen 18 - 20 min.
Låt svalna .
Vispa grädden och rör ner florsocker , resten av
kvargen och apelsinskal .

SERVERA  apelsingrädden till kakan .
LYCKA TILL !

BLÅBÄRS-CHEESECAKE 28 RUTOR .


 HEJSAN !

Den här var både vacker och god ,
en lättlagad kaka som räcker till många !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g Digestivekex ,
1 1/2 msk hela kardemummakärnor ,
300 g smör ,
6 dl smetana ,
500 g Kesella Kvarg Vanilj ,
3 dl strösocker ,
1/2 tsk salt ,
250 g frysta tinade blåbär ,
6 GELANTINBLAD ,

GARNERING :
färska blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA kexen med kardemumma till fina smulor.
Smält smöret och blanda med smulorna .
Tryck ut dem i en form , ca 30x40 cm .
Låt GELANTINBLADEN ligga i kallt vatten 5 min.
Vispa ihop smetana med kvarg, socker och salt i en bunke .
Värm bären i en kastrull mixa dem släta .
Låt koka upp .
Ta från värmen och rör ner GELANTINBLADEN ,
Vispa ner blåbärs - PURE'N i kvargblandningen .
Häll smeten i formen och bred ut den jämnt .
STÄLL KALLT ATT STELNA I MINST 5 TIMMAR .
Skär i rutor och garnera med blåbär .

Det här var en färg-klick på kaffebordet, hos en god vän ,
mmm...så goda sen !

LYCKA TILL !