lördag 22 juni 2013

HALLONRUTOR med kardemummakrisp. ca 18 bitar.

Den här är smaskens.

150 g smör/margarin
3/4 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
KARDEMUMMAKRISP:
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör / marg.
GARNERING:
4 dl hallon
2 tsk potatismjöl

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Hacka snabbt samman alla ingredienserna
till krispet till en smulig massa.
Lägg kallt att vila en stund.
SMÄLT matfettet och dra kastrullen
från värmen.
Tillsätt mjölken.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner de torra ingredienserna och
tillsätt matfettsblandningen.
Rör varsamt smeten slät.
HÄLL smeten i en smord och mjölad
eller bakpappersklädd liten långpanna
ca 22x32 cm.
Blanda hallonen med potatismjölet.
STRÖ krispsmulor och hallon över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
SKÄR upp kakan i rutor när den kallnat.

TREVLIG FIKASTUND!

LAXBOLLAR 4-6 personer.

mmm... jag som älskar lax, frukost,lunch å middag!
någon gång ibland kan det bli så.

400 g varmrökt lax
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl kokhett vatten
4 gelantinblad
salt å peppar
torkad dragon.

Så här gör DU:
MOSA fiskköttet,blanda med buljong
och lägg i det blötlagda gelantinet,
salta å peppra .
Låt stelna i 4-5 timmar.
Gör sedan små bollar med hjälp av
två teskedar och rulla dem i kryddgrönt.

Inte alls dumt...mm..gott.
LYCKA TILL!