HEJSAN !
BIRGIT var min " parhäst " på avdelningen , vi arbetade alltid samma pass .
En dag hade Birgit mindre patienter än jag , - ska jag baka frukostbullar eller
ska jag hjälpa dig ? - Baka tyckte jag , jag klarar mig !
Därav dessa supergoda bullar !
HÄR ÄR RECEPTET :
1) 1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl havrekli
3 1/2 dl vatten
till att koka grynen i
3 dl vatten
1/2 dl flytande fett
1 paket jäst (50 g)
1 tsk salt
1/2 msk stött brödkrydda
10 - 11 dl vetemjöl med fullkorn
(fullkornsvetemjöl)
UGN : 225 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
1) KOKA fiberhavregryn och havrekli i 3 1/2 dl vatten till en gröt .
Låt svalna .
2) VÄRM vatten och fett till 37 grader .
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degspadet .
Tillsätt gröt, salt, brödkrydda och 8 dl av mjölet och arbeta
till en smidig deg . Strö över 1 msk av mjölet och låt degen
jäsa övertäckt i bunken i 35 - 40 minuter .
3) ARBETA ihop degen med ytterligare ett par deciliter mjöl
och skrapa ner den på mjölat bakbord .
4) BAKA ut degen och forma till 20 - 22 släta fina bullar .
Lägg över bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under
bakduk i 30 minuter .
5) PENSLA bullarna med vatten och strö en nypa gryn på varje.
Bullarna kan frysas .