söndag 3 juli 2022

JORDGUBB - OCH HALLONFRUTTI , 4 Portioner, (efterrätt) .

 


                               HEJSAN ! 


Ibland får det väl vara lite efterrätt,

mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor burk keso, 500 g

2 askar hallonkesella 

600 g färska jordgubbar 

(1 tsk vaniljsocker om det behövs)


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA keso och kesella i en skål .

Skiva jordgubbarna (spara några till dekoration)

och blanda ner .

2)  FÖRDELA  i 4 glas eller skålar och 

dekorera med en jordgubbe eller två .


LYCKA TILL !                           

   

BIRGITS NYTTIGA FRUKOSTBULLAR , ca 22 ST .

 


                               HEJSAN ! 


BIRGIT var min " parhäst "  på avdelningen , vi arbetade alltid samma pass .

En dag hade Birgit mindre patienter än jag , - ska jag baka frukostbullar eller 

ska jag hjälpa dig ? - Baka tyckte jag , jag klarar mig !

Därav dessa supergoda bullar !


HÄR ÄR RECEPTET :

1) 1 1/2 dl fiberhavregryn 

1/2 dl havrekli

3 1/2 dl vatten

till att koka grynen i 

3 dl vatten 

1/2 dl flytande fett

1 paket jäst  (50 g)

1 tsk salt

1/2 msk stött brödkrydda

10 - 11 dl vetemjöl med fullkorn 

(fullkornsvetemjöl)

UGN :  225 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KOKA  fiberhavregryn och havrekli i 3 1/2 dl vatten till en gröt .  

Låt svalna .

2)  VÄRM  vatten och fett till 37 grader .

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degspadet .

Tillsätt gröt, salt, brödkrydda och 8 dl av mjölet och arbeta 

till en smidig deg .  Strö över 1 msk av mjölet och låt degen 

jäsa övertäckt i bunken i 35 - 40 minuter .

3)  ARBETA  ihop degen med ytterligare ett par deciliter mjöl

och skrapa ner den på mjölat bakbord .

4)  BAKA ut degen och forma till 20 - 22 släta fina bullar .

Lägg över bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under

bakduk i 30 minuter .

5)  PENSLA bullarna med vatten och strö en nypa gryn på varje.

Bullarna kan frysas .