söndag 19 maj 2019

CITRUS- ROSTADE KYCKLINGBEN , 4 PERS, 40 min.




                  HEJSAN !

Om Du tillagar kycklingen i ugnen så blir den extra saftig -
här får den fin smak av citron, apelsin och lite chili .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg  kyckling-ben
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 citron
1 liten apelsin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 - 3 kvistar färsk rosmarin
3 dl hönsbuljong
1 /2 dl olivolja
SÅS :
2 dl CREME fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk SAMBAL OELEK
rivet skal av 1/2 citron
1- 2 pressade vitlöksklyftor
SERVERING :
Ugnsbakade potatisklyftor.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Krydda kycklingbenen med salt, peppar
paprikapulver och chiliflakes och lägg i
en eldfast form .
SKÄR citrusfrukterna i skivor.
Skala och skiva lök och vitlök.  Stick ner
citrusskivorna mellan kycklingbenen
tillsammans med rosmarin, vitlök och lök.
HÄLL på buljongen, ringla över olivolja
och sätt in formen i ugnen.  Tillaga i ca 25 min.
BLANDA ingredienserna till såsen under tiden.
SERVERA såsen och ugnsbakade potatisklyftor
till kycklingen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

CITRON -KLADDKAKA 1 kaka 20 bitar ).



                HEJSAN !

De här får Du inte missa, mmm... himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET:
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 citron
GARNERING
Florsocker
SERVERING
Lättvispad grädde

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Klä en liten långpanna, ca 20x25 cm, med bak-
plåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna till ljummet.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt.
Rör varsamt om till en slät smet.
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter var-
samt smeten slät .
HÄLL ut  smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen i ca 35 minuter.
Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat
och dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk, gärna tillsammans
med lättvispad grädde.

LYCKA TILL !

PASSIONSSODA MED RÖDA BÄR, 4 PERS, 10 MIN. utan alkohol ).



           HEJSAN !

Läcker drink med passionssmak för både små och
stora barn !  Istället för bär som dekoration kan ett
färgglatt sugrör pigga upp .

SÅ HÄR GÖR DU :
GRÖP ur 2 passionsfrukter och fördela innehållet i 4 glas.
Häll upp 8 dl läsk med smak av passionsfrukt i en kanna
och smaksätt med pressad saft av 1 citron,  tillsätt gärna
lite i taget och smaka så att läsken inte blir för syrlig .
HÄLL upp i glasen och dekorera gärna med några färska
bär t ex röda vinbär.  SERVERA GENAST.

LYCKA TILL !

LÄSKANDE MELONSODA, utan alkohol) 6 pers, 15 min.



                      HEJSAN !

Melonsoda är en superfräsch dryck
som verkligen smakar sommar !

HÄR ÄR RECEPTET :
TA bort skalet från 1/2 vattenmelon
utan kärnor och skär fruktköttet i bitar.
Mixa till en slät pure' i matberedare
och sila ner i en skål.
Häll den silade PURE'N i en kanna.
TILLSÄTT 5 dl sodavatten och 2 dl
äpple - och päronjuice samt is.
Rör om .  SERVERA direkt !

LYCKA TILL !

VARMRÖKT LAXSALLAD MED KAPRISYOGHURT, 4 PERS, 30 min.



                         HEJSAN !

Gillar Du varmrökt lax och fänkål
är det här salladen för Dig.
Toppa med en krämig kaprisyoghurt
som Du enkelt mixar ihop !
Matig sallad som går snabbt att göra !

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 300-400 g varmrökt lax
2 fänkål
ca 300 g små kvisttomater, ca 20 stycken
ca 15 cm  purjolök
1/2 dl olivolja
1 msk strösocker
salt och peppar
2 dl mat-vete
1 grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran 0,5 g
KAPRISYOGHURT
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl kapris
1-2 msk kallt vatten
GARNERING
ärtskott och kapris

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ansa och skölj fänkålen, dela den i mindre bitar.
Skölj tomaterna. Ansa och skölj purjolöken och
dela den i 1 cm tjocka bitar.
Lägg allt i en ugnsfast form, ringla över oljan,
strö över socker, salt och peppar.
Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
KOKA mat-vetet tillsammans med saffran och
buljongtärning, enligt instruktioner på paketet.
KAPRISYOGHURT :
Mixa alla ingredienserna till en halvgrov
konsistens .
SMAKA av med salt och peppar.
Tänk på att kaprisen ger sälta.
LÄGG upp allt på ett fat eller i en skål.
Klicka lite sås på salladen och servera resten
bredvid.  Garnera och servera .

LYCKA TILL !