fredag 11 december 2020

LÄTTA SAFFRANSBULLAR, - LUSSEKATTER, 25 ST .




                                       HEJSAN  !

PÅ DEN HÄR DEGEN HAR DU INTE SMÄLT SMÖR
UTAN DU NYPER IHOP SMÖRET MED MJÖLET .
SÅ HIMLA GODA NÄR DE ÄR KLARA .   LYCKA  TILL !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Ca  10  dl  vetemjöl
75  g  smör/margarin
1 dl  strösocker
(2 tsk kardemumma , om DU gillar det )  mmm... ! 
1  pkt  saffran (1/2 g)
1  sockerbit
3 dl  mjölk (3 %)
50 g  jäst 
2 äggulor
1/2  tsk  salt
ägg  till  pensling 

GARNERING ;
pärlsocker,  mandelspån ,  hackade nötter eller russin .


SÅ HÄR GÖR DU :
NYP  ihop  ca  8  dl  vetemjöl  med  smör och  socker , i  en  degbunke .
Stöt saffran  med  1  sockerbit  i  en  mortel .
VÄRM  mjölken  till  ca  37  grader  och  tillsätt  stött  saffran .
Lös  jästen  i  degvätskan  och  häll  den  i  degbunken .
Tillsätt  äggulorna ,  saltet  och  arbeta  in  1 - 2  dl  vetemjöl  till
en  smidig  men  ganska  lös  deg .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  till  nästan  dubbel  storlek .
ARBETA  degen  lätt .
Rulla  ut  långa  längder  med  lätt  mjölad  hand 
Forma  till  lussebullar ,  halvmåne -bulle ,  eller  julgran .
LÄGG  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper  och  garnera  
med det  DU  vill ha  på .
Låt  kusarna  jäsa  övertäckta  tills  degen  reser  sig 
igen  efter  lätt  tryck .
PENSLA  dem  med  uppvispat  ägg.

GRÄDDA  kusarna  i  250  grader,  5-8  minuter .

LYCKA  TILL och  GOD  JUL !

TIPS !

OM  DU gör  en  JULGRAN  av  degen  så 
PENSLAR  och  GARNERAR  DU med det som  DU vill  ha .
1 BULLE i  toppen  och  5  BULLAR  längst  ner, + 1 oval bulle  till  skaft.

GRÄDDA Julgranen  i  225  grader 10 - 18  minuter .

GLÖM  INTE  ATT  SÄTTA  SMÅ  FÖDELSEDAGSLJUS
I  GRANEN . NÄR  DEN  SERVERAS .  BLÅS UT INNAN  
NI TAR EN BULLE .

GOD - JUL !

GOD -  JUL !