HEJSAN !
PÅ DEN HÄR DEGEN HAR DU INTE SMÄLT SMÖR
UTAN DU NYPER IHOP SMÖRET MED MJÖLET .
SÅ HIMLA GODA NÄR DE ÄR KLARA . LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 10 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
1 dl strösocker
(2 tsk kardemumma , om DU gillar det ) mmm... !
1 pkt saffran (1/2 g)
1 sockerbit
3 dl mjölk (3 %)
50 g jäst
2 äggulor
1/2 tsk salt
ägg till pensling
GARNERING ;
pärlsocker, mandelspån , hackade nötter eller russin .
SÅ HÄR GÖR DU :
NYP ihop ca 8 dl vetemjöl med smör och socker , i en degbunke .
Stöt saffran med 1 sockerbit i en mortel .
VÄRM mjölken till ca 37 grader och tillsätt stött saffran .
Lös jästen i degvätskan och häll den i degbunken .
Tillsätt äggulorna , saltet och arbeta in 1 - 2 dl vetemjöl till
en smidig men ganska lös deg .
Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek .
ARBETA degen lätt .
Rulla ut långa längder med lätt mjölad hand
Forma till lussebullar , halvmåne -bulle , eller julgran .
LÄGG dem på plåt med bakplåtspapper och garnera
med det DU vill ha på .
Låt kusarna jäsa övertäckta tills degen reser sig
igen efter lätt tryck .
PENSLA dem med uppvispat ägg.
GRÄDDA kusarna i 250 grader, 5-8 minuter .
LYCKA TILL och GOD JUL !
TIPS !
OM DU gör en JULGRAN av degen så
PENSLAR och GARNERAR DU med det som DU vill ha .
1 BULLE i toppen och 5 BULLAR längst ner, + 1 oval bulle till skaft.
GRÄDDA Julgranen i 225 grader 10 - 18 minuter .
GLÖM INTE ATT SÄTTA SMÅ FÖDELSEDAGSLJUS
I GRANEN . NÄR DEN SERVERAS . BLÅS UT INNAN
NI TAR EN BULLE .
GOD - JUL !
GOD - JUL !