lördag 23 mars 2013

MOROTSPATE MED NÄSSELSÅS. 10 SKIVOR..

Tillhör Du, som jag, dem som går ut på våren
 för att plocka de nya späda skotten av nässlor.
Här får Du smaka på !

800 g morötter
3 ägg
2 1/2 dl lättcreme fraiche
1 vitlöksklyfta
örtsalt och peppar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en sockerkaksform.
SKALA morötterna.
Dela dem i mindre bitar och koka dem
mjuka i lättsaltat vatten.
Låt dem rinna av och svalna.
Mixa dem till pure.
Vispa ihop ägg, creme fraiche,
pressad vitlök och kryddor.
Blanda med morotspuren.
HÄLL smeten i formen .
Grädda 40-50 minuter.
Täck med folie halva tiden.
Låt paten kallna innan Du stjälper upp den.

NÄSSELSÅS:
100-150 g förvälda nässlor
1/2 gul lök
2 msk margarin/smör
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
örtsalt och peppar
Så här gör DU:
HACKA nässlorna fint.
Skala löken och finhacka den.
Fräs den i margarinet ett par min
på svag värme.
När den mjuknat strös mjölet över
och Du späder med buljong och grädde
till en sås.
BLANDA ner nässlor och krydda.
Låt såsen sjuda 5 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

SNABB KYCKLING-RISOTTO, 4 PERSONER.

Oj oj vad gott !
det här går snabbt att göra.

1 1/2 dl hackad,fryst gul lök
1 msk matfett
2 tsk curry
2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong(tärning)
1 färdigstekt eller grillad kyckling
100 g rökt skinka
1 paprika
1 dl majskorn eller gröna ärter
1/2 dl jordnötter

Så här gör DU:
FRÄS löken tillsammans med smör
och curry några minuter.
Tillsätt riset och rör om.
Slå på buljongen och koka sakta
under lock i ca 30 minuter.
SKÄR under tiden bort skin och
ben från kycklingen.
Du kan ev spara kycklingbenen hela.
Strimla skinkan och skär paprikan i
mindre bitar och blanda ner dessa
ingredienser bland riset.
Paprikabitarna kan fräsas i lite mat-
olja först,så blir de godare.
BLANDA också ner majskornen eller
ärterna samt kycklingen,skuren i
mindre bitar.
Värm alltsammans under lock.
Strö över jordnötterna och servera.
VILL Du ha en sås till kan Du röra
ihop den av 3 dl gräddfil,1 dl mango-
chutney och ev även 1 msk chilisås.

LYCKA TILL ,
HOPPAS ATT DET SMAKAR!