torsdag 19 september 2013

LYXIGA MOCKAMUFFINS 20 ST.

mm...de här är goda kan Ni tro !

Härlig smak av kaffe och choklad  har de här muffinsen !
Dessutom är de GLUTENFRIA .

125 g rumsvarmt smör
2 dl rörsocker
2 ägg
3 dl Glutenfri mjölblandning
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
2 msk frystorkat kaffepulver
1 dl grädde
UGN: 225 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör och socker krämigt .
Tillsätt ett ägg i taget , rör kraftigt mellan varje.
BLANDA mjölblandning , bakpulver , kakao
och kaffepulver .
Rör ner blandningen och grädden i smeten.
FYLL muffinsformar till hälften med smet.
Grädda ca 10 min.
Låt  muffinsen kallna .
GARNERA med vispad grädde och siktad kakao .

NJUT NU AV DETTA 
LYCKA TILL!

FRASIGT OCH LÄTTBAKAT 28 ST.

Ibland kan jag längta ihjäl mig på sådana här
lätta frasiga frallor.
Så nu gör jag dom !

50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk rörsocker(eller vanligt vitt socker, lite mindre sötma med rörsocker )
750 g vetemjöl Special
ägg eller mjölk till pensling
blå vallmofrön

Så här gör DU:
SMULA ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet och tillsätt vattnet,
låt allt bli fingervarmt (ca 37 grader) .
LÖS upp jästen i lite av degspadet och
tillsätt sedan resten tillsammans med salt  och socker.
HÄLL i lite mjöl i taget och arbeta in det efter hand
till en ganska lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek (ca 30 min).
STJÄLP upp degen och arbeta lätt samman .
Forma längder och dela i mindre bitar .
Trilla ut till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter
lätt fingertryck ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk och strö över vallmofrön.
GRÄDDA  i 250 grader ca 10 min. tills frallorna har fått fin färg .
 Allt som allt tar ca 45 min + 1 timmes jäsning .
TREVLIG BAKSTUND !

MÖRKA LANTBRÖDSKAKOR 24 ST.

Nu ska vi baka !!

Det här är ett nyttigt bröd, med både anis och fänkål .
Om Du tar filmjölk som vätska istället för vatten blir brödet extra saftigt.
Jättegoda är dom.

50 g jäst
5 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättikssprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl.
PENSLING:
Vatten
GARNERING:
Mjöl

Så här gör Du:
SMULA ner jästen i en degbunke.
LJUMMA filmjölken till 37 grader C.
Häll lite av den över jästen och rör tills
den är upplöst .
Tillsätt resten av filmjölken , saltet,
ättiksspriten , de stötta kryddorna
och det mesta av mjölet.
ARBETA degen smidig med maskin
eller för hand tills den släpper degbunkens
kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk ca 1 timma.
TA upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda in resten av mjölet.
BAKA ut degen till  små runda kakor ca 8 cm i diameter.
Det går lättast att få dem lika stora om man först formar
en längd och sedan skär i jämnstora delar.
Platta ut varje del med handen .
LÄGG kakorna på bakplåtspapper.
Nagga dem med en gaffel.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
PENSLA kakorna med vatten .
Strö över lite mjöl .
GRÄDDA dem mitt i ugnen  i 200 grader C, ca 20 min.
I varmluftsugn i 175 grader C, ca 25 min.
Låt dem kallna på galler , täckta av bakdukar .

ALL LYCKA TILL !
Kanske en kopp te till !