fredag 25 november 2022

FARFARS GODA JUL- RÅGBRÖD ., 2 LIMPOR .

 


                               HEJSAN !

Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .

Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan

alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,

dels för att jäs förmågan förbättras .


HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .

1/2 liter mjölk , röd 

1/2 liter lättmjölk

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt

9 dl rågmjöl

8 dl vetemjöl

bakplåtspapper eller smör till plåten .

UGNSVÄRME :  225 grader

ca 45 min i ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM  mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .   Rör tills jästen har löst sig .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl.

Arbeta degen ordentligt .

4)  BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen

inte blir för hård.  Spara lite mjöl till utbakningen 

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa 

till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.

Täck över med bakduk .

6)  TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .

7)  LÅT jäsa i 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller

tills bröden verkar genomgräddade .

mm..så goda !  

   

SERVERA   med    JUL skinka och senap, eller köttbullar 

och rödbetssallad , eller en god Julost .


GOD JUL ,  LYCKA TILL !

 



JULENS GODASTE KAKOR ! BAKA & FRYS IN . ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER,

 


                             HEJSAN ! 


Den här ruskigt goda JULKAKAN  ska Du inte frysa in .

Ju längre den står ,  invirad i plast,  ju mer kommer 

smakerna fram .

Denna  julkaka har jag gjort sen barnen  var små 

och den är lika god ännu .

UGN :  150 - 175 grader

GRÄDDNINGSTID : 1 timme .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver 

1/2 tsk kanel

1/2 tsk salt

50 g grovhackade valnötter

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg 

1/2 dl mjölk

1 stort äpple i tärningar 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  mjöl, bakpulver , kanel och salt väl 

och rör ner valnötterna .

2)  RÖR matfett och socker vitt och poröst .

3)  TILLSÄTT äggen ett i sänder och därefter mjöl -

- blandningen omväxlande med mjölken .

4)  BLANDA sist ner äppeltärningarna och russinen 

och häll smeten i väl smord och bröad /mjölad avlång 

kakform .

5)  GRÄDDA  kakan på mellanläge i ugnen  och känn

efter med en sticka att den är torr inuti .

6)   LÅT KAKAN svalna något innan den serveras .


"Riktiga frukt-Julkakor med sukat "- var inte gott 

sa barnen , så därav denna variant .


GOD JUL och LYCKA TILL !