onsdag 30 november 2016

GRANBRÖD 1 STORT I LÅNGPANNA.




     HEJSAN !

 Det  här  brödet är både  gott att äta och  vackert att titta på.

 HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  grynblandning (AXA)
4 dl  vatten,
1/2 dl olja ,
1/2 dl ljus sirap,
1 dl lingonsylt,
2 tsk salt,
50 g jäst ,
4 dl vatten ,
ca 1, 25 kg vetemjöl (1,9 -2,1 liter)

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  grynblandningen, vatten, olja,  sirap ,
lingonsylt  och  salt  i  en kastrull.
LÅT  alltsammans  koka  under  omrörning.
Dra  kastrullen  åt  sidan  och  lägg  på  ett  lock.
Låt  blandningen  stå  och  svälla  tills  temperaturen
är  ca  37  grader .
SMULA  ner  jästen  i en  degbunke .
Värm  vattnet  till  37  grader och  lös  upp  jästen
med  detta .
Tillsätt  grötblandningen  och  arbeta  ner  vetemjölet, 
lite  i  taget,  till  en  smidig  men  ganska  lös  deg.
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  till  nästan  dubbel
storlek .
ARBETA  ihop  degen  och  kavla  eller  tryck  ut  den
i  en  smord  långpanna.
Nagga  den.
Spara  en  liten  bit  till  garnering .
LÅT  degen  jäsa  övertäckt  tills  den  reser  sig  igen
efter  ett  lätt  tryck  .
Rulla  resterande  deg  till  en  längd, forma  den  till
siluetten  av  en  gran  och  lägg  den  på  brödet.
GRÄDDA  brödet  i  200 grader  15- 20  minuter.
Låt  det  svalna  och  skär  det  i  rutor.

Det  blir  så  vackert
och  det är riktigt gott !

LYCKA  TILL  !

LJUST BRÖD MED RÅG, 1 BRÖD.

  


       HEJSAN !

Ibland kan det vara gott att äta ljust bröd, detta är ju dessutom nyttigt.
Himla  gott  ska jag säga !

Kallt vatten och lite längre jästid ger luftigt och fint bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl  kallt vatten,
1 msk olja,
1/2 msk salt,
4 dl  RÅGSIKT,
8- 9 dl vetemjöl special ,
UGN :225 GRADER + 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten  och  vispa  ut  jästen .
Häll   i  resten  av  vattnet  tillsammans  med  övriga  ingredienser
men spara  lite  vetemjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  smidig  med  elvispens  degkrokar.
Låt  jäsa  under  duk  ca  1 1/2 timma.
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord.
Forma  ett  stort  bröd  på  en  plåt  med  bakplåtspapper
och  låt  jäsa  under  duk  ca  45  minuter .
SNITTA  brödet  med  en  riktigt  vass  kniv  eller  rakblad
och  sätt  in  plåten   i  nedre  delen  av  ugnen  .
SÄNK ugnsvärmen  till  200 grader  och  grädda  ca  40 min.

LYCKA  TILL !