söndag 2 september 2018

ÄPPLERIS - EFTERRÄTT. 4 PORT.



                      HEJSAN !

Detta åt vi till efterrätt när jag var liten tös !
Efterrätt var inte så vanligt, men fick vi det
var det något särskilt.
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten
1 bit hel kanel
1 dl rundkorniga risgryn
4 äpplen
2 msk socker
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och kanel.  Lägg i risgrynen och
låt dem koka i 20 minuter.
SKALA och kärna ur äpplena .  Skär dem i bitar .
Lägg ner frukten i riset tillsammans med sockret.
Låt koka på svag värme tills risgryn och frukt är mjuka.
SERVERA äppleriset med mjölk eller grädde.

LYCKA TILL !

KANELRULLTÅRTA MED CITRONKRÄM.




                            HEJSAN !

Den här hade jag alldeles glömt av , tills jag såg receptet igen
och minns hur god den var !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl = BERTE QVARN
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
CITRONKRÄM :
100 g smör/margarin
3/4 dl florsocker
1 äggula
rivet skal och saften av 1/2 citron, väl tvättad
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med krämen och rör smöret mjukt.
Tillsätt florsocker, äggula, citronskal och  saft.
Rör tills allt är blandat.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda  vetemjöl, potatismjöl, bakpulver
och kanel.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten, som breds ut
i en smörpappersklädd  långpanna ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA i 250 grader ca 5 minuter.
Strö lite kokos  eller  socker  på  ett smörpapper .
Stjälp upp kakan  och dra av papperet  som kakan
gräddats på.  (Pensla med kallt vatten om det inte lossnar)
BRED citronkrämen över den varma kakan  och rulla
ihop den .

LYCKA TILL !

KRONANS KAKA . mm...



        HEJSAN !

KRONANS  KAKA  ska vara ganska kompakt,
och blir just därför så saftig och god .
Den bakas UTAN BAKPULVER.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  smör/margarin
2 dl socker
3 äggulor
3 medelstora kokta kalla
potatisar
150 g sötmandel (2 1/3 dl)
rivet skal av 1/2 citron
3 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggulorna en i taget .
Pressa eller mosa potatisen,
gärna med en gaffel, och mal mandeln.
RÖR ner potatis, mandeln och citron-
skal i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd
försiktigt ner dem .
HÄLL smeten i en mycket väl smord och
bröad form, rymd 1 1/2 liter.
GRÄDDA kakan i 175 grader i 1 timme.

SERVERA GÄRNA MED CITRONSÅS
eller vispad grädde .
Citronsås :
2 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
saft av 1/2 citron
RÖR äggulor och socker poröst.
Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten.
Smaksätt såsen med citronsaften .

LYCKA TILL !

TOBIAS, UNDERBARA KÄRLEKSMUMS . 30 BITAR.


                HEJSAN !

mmm...underbara ,

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl ,  BERTE QVARN
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
CHOKLADKRÄM :
100 g smör
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
GARNERING:
1-2 dl kokos

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .  Vispa ägg och socker poröst och rör ner smör och mjölk.
BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i  ägg-
smeten.  BRED ut smeten i en smörpappersklädd  liten långpanna ca
25 x 35 cm och grädda  i 225 grader ,  10 - 15 minuter.
STJÄLP  upp kakan på smörpapper  och dra av pappret kakan gräddats på
(pensla med lite vatten om det inte lossnar).  Låt kakan kallna .
TILL KRÄMEN:  smälts smöret .  Tillsätt grädde, socker , mjöl och kakao
och koka krämen ca 5 minuter eller tills den tjocknar .  RÖR hela tiden.
BRED krämen över kakan och strö över kokos .
Skär den i ca 30 bitar.

LYCKA TILL !


SÖNDAGSKAKA .




                    HEJSAN !

DETTA är en god  hållbar kaka  med
kanelkryddad nötfyllning .
Så himla go' !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
4 dl BERTE QVARN, vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING :
100 g hasselnötter
1/2 dl brun farin
2 msk vetemjöl
2 tsk kanel
3 msk smält smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR fyllningen först .  Hacka nötterna och
blanda samman alla ingredienser .
Häll det smälta fettet över och rör om.
KAKAN:  RÖR smör/margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt mellan varje.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
KLICKA ut 1/3 av smeten i en väl smord   och  bröad
form, rymd ca 1 3/4 liter.  Strö hälften av fyllningen över,
häll på resten av smeten och sist resten av fyllningen .
RÖR försiktigt med en gaffel eller stick igenom lagren
så att kakan blir marmorerad .
GRÄDDA i knappt 175 grader ca 1 timme.

LYCKA TILL !