tisdag 5 december 2017

OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS




                             HEJSAN !


Här  är  en  snabblagad  Jansson  där  potatisen
kokas  i  mjölk  för  att  sedan  gratineras i  ugn .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök,
1  msk +  2  msk  smör ,
400  g  potatis ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1 1/2  dl  vispgrädde ,
1  tsk  salt ,
1  dl  urkärnade  svarta  oliver ,
1/2  dl  kapris ,
1  msk  ströbröd ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  den  mjuk  i  1  msk  smör  i  en  stekpanna .
SKALA  och  strimla  potatisen .
Koka  upp  mjölk  och  grädde  i  en  kastrull .
Tillsätt  potatis  och  salt .
Koka  potatisen  sakta  tills  den  är  mjuk,  ca  10  min.
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
Hacka  oliver  och  kapris  .
Blanda  ner  lök,  oliver  och  kapris  i  potatisen  och
häll  över  i  en  gratängform .
Strö  över  ströbrödet  och  hyvla  över  2  msk  smör.
GRATINERA  högt  upp  i  ugnen  ca  10  minuter
tills  gratängen  fått  fin  färg .

LYCKA  TILL !

KAKSKÅLAR MED HALLONGRÄDDE . CA 10 KAKOR.



                   HEJSAN !

Man  tror  inte  att  det  är  sant  att  man  har  gjort  dem  själv !?
Degen  formas  i  ett  glas  eller  i  en  kopp ,  men  kan  också 
böjas  till  strutar .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  ägg
1/2  dl  socker 1/2  dl  vetemjöl ,
1  msk  smält  smör  eller  margarin ,
FYLLNING :
Vispad  grädde  och  hallon .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Vispa  ägg  och  socker.
Rör  ner  mjölet  och  det  smälta  smöret .
Bred  ut  smeten  glest  på  väl  smord  plåt
till  runda  kakor  och  grädda  i  200  grader
ca  5  minuter .
Lossa  dem  genast  och  forma  till  skålar  i
glas  eller  kopp  eller  rulla  dem  till  strutar.
Kakorna  hårdnar  snabbt,  så  grädda  inte
för   många  åt  gången .
Skulle  någon   av  kakorna  hinna  stelna  innan
den  formats,  sätt  den  bara  in  i  ugnen  igen
ett  ögonblick  .

VISPA  grädden  och  rör  ner  lite  hallon .
Fyll  skålarna  och  garnera  ett  hallon.
Serveras  genast .
Förvara  de  ofyllda  kakorna  på  torr  plats .

LUCKA  TILL !

VÖRTBRÖD 2 ST .



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här,  det  är  både  porter  och  julmust 
i  degvätskan . Det  är  väldans  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
50  g  jäst ,
75  g  smör eller  margarin,
1/2  liter  porter  och  julmust  blandat ,
1/2  dl  sirap ,
1/ 2  msk  svampsoja ,
1  msk  malda  POMMERANSSKAL ,
1/2  tsk  nejlikor,
13-14  dl  rågsikt .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen .
Smält  matfettet  och  häll  i  vätskan .
Låt  stå  tills  degvätskan  blir  fingervarm  37  grader.
Rör  ut  jästen  i  degvätskan  och  tillsätt  soja,  sirap
och  kryddor .
ARBETA  in  mjölet  .
Låt  jäsa  20-30  minuter .
Baka  ut  till  två  limpor  .
Nagga  med  gaffel  eller  sticka   och  låt  jäsa  på  plåt
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  200-225  grader  ca  30  minuter .
Pensla  med  vatten  när  de  är  klara  och  låt
svalna  under  duk .

LYCKA  TILL !