tisdag 5 december 2017
OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS
HEJSAN !
Här är en snabblagad Jansson där potatisen
kokas i mjölk för att sedan gratineras i ugn .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
1 msk + 2 msk smör ,
400 g potatis ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 1/2 dl vispgrädde ,
1 tsk salt ,
1 dl urkärnade svarta oliver ,
1/2 dl kapris ,
1 msk ströbröd ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna .
SKALA och strimla potatisen .
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull .
Tillsätt potatis och salt .
Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
SÄTT ugnen på 250 grader .
Hacka oliver och kapris .
Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och
häll över i en gratängform .
Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
GRATINERA högt upp i ugnen ca 10 minuter
tills gratängen fått fin färg .
LYCKA TILL !
KAKSKÅLAR MED HALLONGRÄDDE . CA 10 KAKOR.
HEJSAN !
Man tror inte att det är sant att man har gjort dem själv !?
Degen formas i ett glas eller i en kopp , men kan också
böjas till strutar .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1/2 dl socker 1/2 dl vetemjöl ,
1 msk smält smör eller margarin ,
FYLLNING :
Vispad grädde och hallon .
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och socker.
Rör ner mjölet och det smälta smöret .
Bred ut smeten glest på väl smord plåt
till runda kakor och grädda i 200 grader
ca 5 minuter .
Lossa dem genast och forma till skålar i
glas eller kopp eller rulla dem till strutar.
Kakorna hårdnar snabbt, så grädda inte
för många åt gången .
Skulle någon av kakorna hinna stelna innan
den formats, sätt den bara in i ugnen igen
ett ögonblick .
VISPA grädden och rör ner lite hallon .
Fyll skålarna och garnera ett hallon.
Serveras genast .
Förvara de ofyllda kakorna på torr plats .
LUCKA TILL !
VÖRTBRÖD 2 ST .
HEJSAN !
Smaka på det här, det är både porter och julmust
i degvätskan . Det är väldans gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
75 g smör eller margarin,
1/2 liter porter och julmust blandat ,
1/2 dl sirap ,
1/ 2 msk svampsoja ,
1 msk malda POMMERANSSKAL ,
1/2 tsk nejlikor,
13-14 dl rågsikt .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen .
Smält matfettet och häll i vätskan .
Låt stå tills degvätskan blir fingervarm 37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt soja, sirap
och kryddor .
ARBETA in mjölet .
Låt jäsa 20-30 minuter .
Baka ut till två limpor .
Nagga med gaffel eller sticka och låt jäsa på plåt
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 200-225 grader ca 30 minuter .
Pensla med vatten när de är klara och låt
svalna under duk .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)