HEJSAN !
JÄTTEGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mjölk
1/2 dl ljus sirap
50 g jäst
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl (gärna special,)
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
1) LJUMMA mjölken till 37 grader.
2) SMULA jästen i en bunke och rör
ut med mjölken .
3) TILLSÄTT sirap, rågsikt, vetemjöl,
salt och det rumsvarma smöret och arbeta
degen i ca 10 minuter i maskin, eller
dubbelt för hand .
Degen ska precis gå att ta på utan att fastna
på fingrarna .
4) TÄCK bunken och låt jäsa 30 minuter .
5) SÄTT ugnen på 250 grader .
6) TIPPA upp degen på lätt mjölat bakbord
och knåda ihop .
Kavla ut ca 1 cm tjock och stansa ut rundlar
på ca 15 cm i diameter .
Jag använde en ren innerkruka ,
7) JAG körde ett varv med kruskaveln också,
men det är inte nödvändigt , för jag pickar dem
precis innan de ska in i ugnen .
8) LÄGG på plåtar med bakplåtspapper och
pudra med lite rågsikt .
9) PICKA bröden noga rätt igenom och baka
mitt i ugnen i ca 4 - 6 minuter tills de fått fin
färg . - Brödkakorna blev så fina ,riktigt bra färg
10) LÅT svalna på galler under bakduk .
BRÖDKAKORNA blev så fina, med riktigt fin färg
och så goda med bara smör på ....mm !
LYCKA TILL !