onsdag 23 mars 2011

RÖD LINSGRYTA 4 PORT.

mmm...Så gott.

1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri
eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlök
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja

Så här gör DU:
Skala och skölj purjo,morötter
och selleri.
Skär allt i centimetertjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en
tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlöken och låt den
puttra sakta någon min.
Lägg i grönsakerna och
låt dem fräsa sakta.
Häll i linserna,häll i vattnet,
smula ned buljongtärningen
och örtkryddorna.
Låt allt koka sakta under lock
i cirka 10 minuter.
Rör inte mer än nödvändigt.
(Då mosar sig linserna)
Behöver DU mer vatten tillsätt det.
Smaka av.
Slösa med klippt persilja över grytan.

SMAKLIG MÅLTID!

POTATISMOSPUDDING. 4 PORT.

Det här är lättätit, för liten som stor.

4 portioner potatismos
300 g stekrester av
nöt eller gris
2 gula lökar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong
salt
1 msk riven pepparrot
1-2 dl riven lagrad ost

Så här gör DU:
Gör först ett gott potatismos.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär köttet i strimlor.
Skala och skiva löken.
Fräs kött och lök sakta
i en stekpanna.
Strö på mjöl,späd med buljong
under omrörning.
Smaka av med salt och pepparrot.
Låt såsen koka i 3 min.

Lägg potatismoset i en
ugnssäker form.
Gör en fördjupning i mitten.
Lägg i köttröran.
Strö över osten.
GRATINERA mitt i ugnen ca 10 min
eller tills osten blivit
puttrande gyllenbrun.
SERVERA med kokta grönsaker
eller en sallad
(om DU använder kallt pot.mos tar det längre tid.)

SMAKLIG MÅLTID!