lördag 29 oktober 2022

MITT GROVA SOLROSBRÖD , 2 Bröd , ( frukost , lunch , kväll )

 


                           HEJSAN !


DETTA är ett grovt  bröd  med vetekli i degen .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

2 msk olja

150 g solrosfrön

2 tsk salt

1 1/2 dl  vetekli

400 g  vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

350 g rågmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader - fingervarmt ,

häll 1 dl över jästen och rör ut den .

Häll i resten av mjölken .  Tillsätt olja, solrosfrön,

salt, vetekli, vetemjöl och det mesta av rågmjölet .

Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa övertäckt 

till dubbel storlek i rumstemperatur .

2)  ARBETA igenom degen lite lätt och forma den 

till 2 runda bröd .

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper .

Låt jäsa till nästan dubbel storlek .

3)  PENSLA med kaffe eller vatten, strö över mjöl .

Snitta ett kors i båda bröden . 

GRÄDDA bröden på nedersta falsen i 200 grader 

ca 45 minuter .    LÅT svalna på galler .


Himla gott bröd !

VARSÅGODA !        LYCKA TILL !





TOSCABULLAR , 32 BULLAR , TILL KAFFESTUNDEN . mm...!

 

           HEJSAN  !


 Mumsiga bullar med  toscatopping .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

100 g smör/margarin  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

TOSCA :

150 g mandelspån 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

FYLLNING :
50 g hasselnötter

50 g valnötter

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

PENSLING :

ägg 

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en skål .

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen .

Rör tills tills den lösts upp .

Tillsätt smöret i bitar, socker, salt  och det mesta 

av mjölet .

2)  ARBETA  degen väl , i en maskin 10 minuter 

eller för hand i 15 minuter .

Jäs övertäckt i 45 minuter .

3)   TOSCA :  GROVHACKA  nötterna till tosca -

smeten .  Värm smör, socker, mjölk, mjöl och nötter

i en kastrull under omrörning tills allt smält samman .

Låt svalna .

4)  FYLLNING :  del till en platta Mal nötterna till fyllningen och 

rör ihop med smör, socker och kanel .

5)  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar .

Kavla ut varje del till en platta ,  50 x 30 cm  och bred på fyllningen .

Rulla ihop och skär varje i 16 bitar .  Lägg eventuellt i bullformar .

Jäs övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLING :  Pensla bullarna med uppvispat ägg 

och klicka på toscasmet .

7)   GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 8 minuter .


ALL LYCKA TILL !

Trevlig fikastund !