HEJSAN !
DETTA är ett grovt bröd med vetekli i degen .
mm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk olja
150 g solrosfrön
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli
400 g vetemjöl - gärna BERTE QVARN
350 g rågmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm mjölken till 37 grader - fingervarmt ,
häll 1 dl över jästen och rör ut den .
Häll i resten av mjölken . Tillsätt olja, solrosfrön,
salt, vetekli, vetemjöl och det mesta av rågmjölet .
Knåda degen grundligt . Låt degen jäsa övertäckt
till dubbel storlek i rumstemperatur .
2) ARBETA igenom degen lite lätt och forma den
till 2 runda bröd .
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa till nästan dubbel storlek .
3) PENSLA med kaffe eller vatten, strö över mjöl .
Snitta ett kors i båda bröden .
GRÄDDA bröden på nedersta falsen i 200 grader
ca 45 minuter . LÅT svalna på galler .
Himla gott bröd !
VARSÅGODA ! LYCKA TILL !