HEJSAN !
UGNSVÄRME : 225 grader .
JULENS RÅGBRÖD, bakade min farfar nästan till varje jul .
När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan alltid
vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig , dels för
att jäs - förmågan förbättras .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter mjölk 3%
1/2 liter lättmjölk / skummjölk på den tiden
50 g jäst
1 msk salt
5 1/2 dl rågsikt (ca 300 g)
9 dl rågmjöl ( ca 450 g)
8 dl vetemjöl (ca 500 g)
smör eller margarin till plåten
SÅ HÄR GÖR DU :
1) VÄRM mjölken till 37 grader - fingervarm .
2) SMULA sönder jästen i en degbunke och
häll på mjölken .
Rör tills jästen löst sig . Tillsätt saltet .
3) RÖR ner rågsikt och rågmjöl .
Arbeta degen ordentligt .
4) BLANDA vetemjöl, lite i sänder, så att
degen inte blir för hård .
Spara lite mjöl till utbakningen .
5) STRÖ lite vetemjöl över degen .
LÅT degen jäsa till dubbel storlek på varm ,
dragfri plats ca 1 timme .
Täck över med bakduk .
6) TAG upp degen på mjölat bakbord och
knåda den .
Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .
Lägg dem på smord plåt .
7) LÅT jäsa ca 30 minuter .
8) PENSLA bröden med lite varmt vatten .
Nagga dem med en gaffel .
9) GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 min,
eller tills bröden verkar genomgräddade.
(knacka bröden i botten -låter det ihåligt
är bröden klara ).
GOD JUL å LYCKA TILL !
mm...himla smakrikt bröd !