torsdag 21 december 2023

FARFARS RÅGBRÖD TILL JUL . 2 ST BRÖD .

 

                                    HEJSAN  !

UGNSVÄRME : 225 grader .

JULENS RÅGBRÖD,   bakade min farfar  nästan till varje jul .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan alltid 

vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,  dels för

att jäs - förmågan förbättras .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter mjölk 3%

1/2 liter lättmjölk / skummjölk på den tiden 

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt (ca 300 g)

9 dl rågmjöl ( ca 450 g)

8 dl vetemjöl (ca 500 g)

smör eller margarin till plåten 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  VÄRM mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .

Rör tills jästen löst sig .  Tillsätt saltet .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl .

Arbeta degen ordentligt .

4)   BLANDA vetemjöl, lite i sänder, så att 

degen inte blir för hård .

Spara lite mjöl till utbakningen .

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek på varm ,

dragfri plats ca 1 timme .

Täck över med bakduk .

6)   TAG upp degen på mjölat bakbord och 

knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt .

7)  LÅT jäsa ca 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader  ca 45 min,

eller tills bröden verkar genomgräddade.

(knacka bröden i botten -låter det ihåligt

är bröden klara ).


GOD JUL  å  LYCKA TILL !

mm...himla smakrikt bröd !