fredag 21 december 2018

VÅRAN SENAPSSVÄNGDA LÄCKRA BRYSSELKÅL, 4 PORT.




             HEJSAN !

Något grönt måste Vi ha på julbordet !
Om Du inte brukar äta brysselkål, så prova den ändå,
vår senapssvängda brysselkål -  Du ångrar Dig inte,
det  är en underbart god rätt att ställa fram på julbordet  och smakar härligt till skinkan !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g brysselkål
1 rödlök
smör  eller margarin
2 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
salt
nymalen svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Ta upp brysselkålen och låt vattnet  rinna av .

SKALA och strimla löken .  Fräs löken i fettet i en kastrull,
häll på grädden  och koka ihop ca 10 minuter.
TILLSÄTT senap och smaka av med salt och peppar .
Lägg  ner  brysselkålen i grädden och låt den koka
någon minut.

GOD-JUL och LYCKA TILL !

VÅRAN MJUKA JULPEPPARKAKA .



           HEJSAN !

En gammaldags mjuk pepparkaka,  med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig, och oftast har Du allt hemma för
denna  underbart goda JUL -Pepparkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
2 1/2  tsk  pepparkakskrydda
1/2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör/margarin (smält)
1/2 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt,  tillsätt filen, pepparkakskrydda,
kardemumma och mjölet blandat med bikarbonaten.
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad rund form, rymd 1 1/2 liter.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter  eller tills kakan känns torr.

Du kan frysa den och den är lika god som innan frysning !
GOD-JUL och LYCKA TILL !

VÅRA JULKÖTTBULLAR , 4 PORT.




                         HEJSAN !
 Dessa  köttbullar  har jag, 1 krm  malen kryddpeppar i.
Det blir en speciellt julig  smak , så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm
malen kryddpeppar
1 dl kallt  vatten
25 g smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  färsen väl med ägg,  potatismjöl,  lök,
salt och kryddor.  Späd med  kallt vatten till en
jämn och fast smet.  Forma små, runda köttbullar
i  fuktig handflata med hjälp av en sked .
Lägg dem på  vattensköljd  skärbräda .
BRYN  köttbullarna  läckert  bruna runt om i matfett.
Pannan får inte vara för het.  Bryn lite i taget och
skaka pannan under stekningen, så de får jämn färg.
EFTERSTEK alla köttbullarna på en gång i en gryta
ca 5 minuter .

GOD-JUL och LYCKA TILL !


FARMORS BRUNKÅL, 6-8 PERS.




                   HEJSAN !

DET  här är det godaste jag ätit på JUL-bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
2  kg vitkål
3 msk farinsocker
1 1/2 - 2 msk ingefära
5 dl  skinkspad eller  buljong
2 - 3 msk smör/margarin
2 - 3 krm salt
1 krm peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 175 grader .
Ansa  vitkålshuvudet  och  dela  det  i fyra  delar.
Skär  bort  stocken .  SKÄR  kålen  i  3-4 mm
tunna  strimlor .  Lägg  kålen  i  en  smörad  långpanna.
BLANDA  ner  farinsocker  och  ingefära .
Häll  på  hälften av  skinkspadet . UGNSSTEK  i  45  min.
Späd  med  lite  skinkspad efter hand, rör om då och då .
SMAKA av med salt och peppar.  STEK ytterligare ca 15  min.

GOD-JUL och LYCKA  TILL !