fredag 21 december 2018
VÅRAN SENAPSSVÄNGDA LÄCKRA BRYSSELKÅL, 4 PORT.
HEJSAN !
Något grönt måste Vi ha på julbordet !
Om Du inte brukar äta brysselkål, så prova den ändå,
vår senapssvängda brysselkål - Du ångrar Dig inte,
det är en underbart god rätt att ställa fram på julbordet och smakar härligt till skinkan !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g brysselkål
1 rödlök
smör eller margarin
2 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
salt
nymalen svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Ta upp brysselkålen och låt vattnet rinna av .
SKALA och strimla löken . Fräs löken i fettet i en kastrull,
häll på grädden och koka ihop ca 10 minuter.
TILLSÄTT senap och smaka av med salt och peppar .
Lägg ner brysselkålen i grädden och låt den koka
någon minut.
GOD-JUL och LYCKA TILL !
VÅRAN MJUKA JULPEPPARKAKA .
HEJSAN !
En gammaldags mjuk pepparkaka, med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig, och oftast har Du allt hemma för
denna underbart goda JUL -Pepparkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
2 1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör/margarin (smält)
1/2 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, pepparkakskrydda,
kardemumma och mjölet blandat med bikarbonaten.
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad rund form, rymd 1 1/2 liter.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter eller tills kakan känns torr.
Du kan frysa den och den är lika god som innan frysning !
GOD-JUL och LYCKA TILL !
VÅRA JULKÖTTBULLAR , 4 PORT.
HEJSAN !
Dessa köttbullar har jag, 1 krm malen kryddpeppar i.
Det blir en speciellt julig smak , så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm
malen kryddpeppar
1 dl kallt vatten
25 g smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA färsen väl med ägg, potatismjöl, lök,
salt och kryddor. Späd med kallt vatten till en
jämn och fast smet. Forma små, runda köttbullar
i fuktig handflata med hjälp av en sked .
Lägg dem på vattensköljd skärbräda .
BRYN köttbullarna läckert bruna runt om i matfett.
Pannan får inte vara för het. Bryn lite i taget och
skaka pannan under stekningen, så de får jämn färg.
EFTERSTEK alla köttbullarna på en gång i en gryta
ca 5 minuter .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
FARMORS BRUNKÅL, 6-8 PERS.
HEJSAN !
DET här är det godaste jag ätit på JUL-bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg vitkål
3 msk farinsocker
1 1/2 - 2 msk ingefära
5 dl skinkspad eller buljong
2 - 3 msk smör/margarin
2 - 3 krm salt
1 krm peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 175 grader .
Ansa vitkålshuvudet och dela det i fyra delar.
Skär bort stocken . SKÄR kålen i 3-4 mm
tunna strimlor . Lägg kålen i en smörad långpanna.
BLANDA ner farinsocker och ingefära .
Häll på hälften av skinkspadet . UGNSSTEK i 45 min.
Späd med lite skinkspad efter hand, rör om då och då .
SMAKA av med salt och peppar. STEK ytterligare ca 15 min.
GOD-JUL och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)