fredag 2 april 2021

MITT GODA OLIVBRÖD , CA 20 SKIVOR.1 BRÖD.




                                             HEJSAN !

DETTA BRÖD VAR HIMLA GOTT !
SMAKA NI OCKSÅ !

HÄR ÄR RECEPTET :
15 g jäst
8 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1 msk salt
ca 800 g vetemjöl
1 dl svarta oliver
lite olivolja till plåten 
ägg att pensla med 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , 37 grader.
Tillsätt grahamsmjöl och salt .
Knåda med vetemjöl tills den nästan
släpper bakbordet .
LÅT degen jäsa övertäckt i kylskåpet 
över natten .
NÄSTA dag knådas degen med hackade 
oliver  och lite mer mjöl .
HÄLL ut degen på en bakplåt som penslats 
med olivolja .(ej bakplåtspapper, -för smakens skull )
DEGEN fyller nästan hela plåten, brödet blir
stort och platt och kan eventuellt skäras i 
bitar som ett LÅNGPANNEBRÖD .
LÅT brödet jäsa 1 timme  på plåten.
PENSLA med ägg och ställ in plåten  i 
200 grader varm ugn .
GRÄDDA  i 35 - 40 minuter .

LYCKA TILL !






ANTONS KOKOSBOLLAR .




                                    HEJSAN  !
   
Anton är 6 år idag , men när han var 4 år 
gjorde han dessa kokosbollar .
(våga inte smaka på smeten , då blir det inget kvar att rulla)
mmm..

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk kakao
75 g smör 
1 msk mjölk
1 msk  starkt kaffe
2 msk O'BOY
Kokosflingor att rulla i 

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla  ingredienser  utom kokosflingor 
Smöret ska vara  RUMSTEMPERERAT .-( lättare att röra ihop )
HÄLL ut  kokosflingor på en flat tallrik , 
ta en klick smet i handen och rulla till bollar i kokosflingorna .
LÄGG bollarna på tallrik eller i en vid skål  och ställ in i kylen 
för att stelna .
(här blir det överraskning till maken efter middan) !

LYCKA TILL !
!

PÅSKENS GODA CHOKLADKAKA , MED små kycklingar .




                                           HEJSAN  !

DENNA CHOKLADKAKA  BAKADES VARJE PÅSK 
FÖRR  OM  ÅREN .
DEN ÄR VACKER ATT  TITTA PÅ , MED ALLA KYCKLINGARNA
 SATTA  ÖVER  KAKAN .  (välj själv vilket mönster DU vill ha ,)

HÄR ÄR RECEPTET :
4 msk kakao
1 tsk bikarbonat
1 dl kokande vatten
125 g smör/margarin
2 stora ägg eller 3 små
4 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
-BERTE QVARN -kärnvetemjöl
2 1/4 dl filmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA kakao, bikarbonat+ kokande vatten 
och låt det svalna .
RÖR smör, ägg och socker till en krämig, pösig smet .
BLANDA vaniljsocker,  och mjöl.
Rör ner det och filmjölken i ägg-smeten .
Och sist chokladblandningen .

KRÄMEN , Som  ska vara ovanpå :
100 g smör
2 dl grädde
4 msk strösocker
2 msk kakao
2 tsk  vetemjöl
kokos.

SÅ HÄR GÖR DU KRÄMEN :
SMÄLT smöret, tillsätt grädde, socker,
vetemjöl och kakao .
Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 min .
BRED krämen över kakan , sätt små kycklingar på 
och sist  kokosflingor över .

ANVÄND EN LITEN LÅNGPANNA  !

LYCKA TILL !

GRADER :  175 
TID :  25 - 35 MINUTER .
TACK !