torsdag 20 augusti 2020

NÖTKAKA MED KOLAGLASYR .



                 HEJSAN !

Receptet har jag fått av min kära arbetskamrat,  på SUS.
På en kafferast bjöds vi alla på denna dröm-kaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g malda nötkärnor
2 dl socker
3 ägg

GLASYR ;
1 1/2 dl grädde
2 msk sirap, ljus
1 msk vaniljsocker
1/2 msk smör / margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt
och rör ner de malda nötkärnorna .
Häll smeten i en smord och bröad form (rund)
och grädda kakan i 175 grader i 45 min.
TILL  Glasyren  kokas grädden med sirapen
tills blandningen börjar tjockna.
Smaksätt med vaniljsockret och klicka i fettet.
BRED glasyren över kakan och låt den stå en
stund innan den bjudes .

TREVLIG FIKASTUND !

PAJ MED BROCCOLI OCH SKINKA, CA 6 PERS.



                      HEJSAN !

SMAKLIG PAJ, fylld med smått och gott ...mmm, himla gott !

Denna paj har bjudits på "symöte" och när farmor och mormor
varit på besök .  MYCKET uppskattat kan jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
100 g smör/margarin
2 1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING ;
1 broccolistånd
150 g kokt skinka
ca 5 cm purjolök
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl kesella
salt, peppar
1 nypa kajennpeppar
100 g riven ost , gärna Västerbottenost

SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, smör, vatten och salt .
Tryck ut degen i en paj-form , ca 24 cm i diameter .
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter .
SKÄR broccolin i små bitar och koka 2-3 minuter.
Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner kesellan .
Skär skinkan i tärningar och lägg dem i pajen
tillsammans med  broccolin .
STRÖ över finhackad purjolök .
Häll över äggblandningen  och strö över riven ost .
GRÄDDA  i  nedre  delen av ugnen i 35 -40 min
eller tills pajen är gyllenbrun .

LYCKA TILL !