torsdag 20 augusti 2020
NÖTKAKA MED KOLAGLASYR .
HEJSAN !
Receptet har jag fått av min kära arbetskamrat, på SUS.
På en kafferast bjöds vi alla på denna dröm-kaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g malda nötkärnor
2 dl socker
3 ägg
GLASYR ;
1 1/2 dl grädde
2 msk sirap, ljus
1 msk vaniljsocker
1/2 msk smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt
och rör ner de malda nötkärnorna .
Häll smeten i en smord och bröad form (rund)
och grädda kakan i 175 grader i 45 min.
TILL Glasyren kokas grädden med sirapen
tills blandningen börjar tjockna.
Smaksätt med vaniljsockret och klicka i fettet.
BRED glasyren över kakan och låt den stå en
stund innan den bjudes .
TREVLIG FIKASTUND !
PAJ MED BROCCOLI OCH SKINKA, CA 6 PERS.
HEJSAN !
SMAKLIG PAJ, fylld med smått och gott ...mmm, himla gott !
Denna paj har bjudits på "symöte" och när farmor och mormor
varit på besök . MYCKET uppskattat kan jag säga !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
100 g smör/margarin
2 1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING ;
1 broccolistånd
150 g kokt skinka
ca 5 cm purjolök
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl kesella
salt, peppar
1 nypa kajennpeppar
100 g riven ost , gärna Västerbottenost
SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, smör, vatten och salt .
Tryck ut degen i en paj-form , ca 24 cm i diameter .
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter .
SKÄR broccolin i små bitar och koka 2-3 minuter.
Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner kesellan .
Skär skinkan i tärningar och lägg dem i pajen
tillsammans med broccolin .
STRÖ över finhackad purjolök .
Häll över äggblandningen och strö över riven ost .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 35 -40 min
eller tills pajen är gyllenbrun .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)