fredag 25 september 2020

MANDEL - & ÄPPELPAJ , 8 - 10 PORT .




                                            HEJSAN !

ENKEL  att  göra  och  så  ljuvligt  god .
SERVERA  den  gärna  medan  den är lite små-ljummen .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl  vetemjöl
125 g   kylskåpskallt  smör /margarin
2  msk  strösocker
1  tsk  vaniljsocker
2  msk  kallt  vatten 
FYLLNING :
100  g  rumsvarmt  smör
1  dl  strösocker 
2  ägg
150  g  mandelmassa
5  syrliga  äpplen
SERVERING  :
Vaniljsås lätt  vispad  grädde
eventuellt   
smaksatt  med   calvados  
UGN :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
DU behöver  inte  förgrädda  pajdegen .
RÖR  smör  och  socker  pösigt .
TILLSÄTT ett  ägg  i  taget  men  rör  inte 
mer  än  nödvändigt .
RIV  mandelmassan  och  äpplen,  med  
skalet  kvar ,  på  rivjärnets  grova  sida .
VÄND  ner  båda  i  smeten .
HÄLL  fyllningen  i  pajskalet  och  grädda 
strax  nedanför  mitten  i  ugnen  ca  40 min.

LÅT vila  till servering !

LYCKA  TILL !

SOCKERKAKSTÅRTA MED HALLONRAND, 10 BITAR.


                                     HEJSAN !

Läcker  sockerkaka tårta  är den med ett lager fin
hallonkräm i mitten .
Njut den med lättvispad grädde och färska hallon.

HÄR ÄR  RECEPTET :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
FYLLNING :
1 dl passerade hallon
( ca 2 1/2 dl )
100 g smör
/margarin
1/2 dl  socker
3 tsk vaniljsocker
GARNERING :
2 dl vispgrädde
färska  hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
SMÖRJ  och mjöla en rund form .
VISPA  äggen och sockret vitt och poröst.          
SIKTA  ner mjölet och  tillsätt det heta vattnet .
RÖR  varsamt  smeten slät .
HÄLL smeten i formen och grädda kakan
i nedre delen av ugnen  30 -35 minuter .
KÄNN efter  med en provsticka att kakan
är klar .  TA ut och låt den vila i formen 
några minuter .
STJÄLP  därefter  upp den att svalna tills 
den är ljummen .
GÖR fyllningen  medan  kakan  svalnar .
PRESSA hallonen  genom  en  sil.
SMÄLT  matfettet på  svag  värme .
TILLSÄTT  hallon-massan  och  sockret.
LÅT  sjuda  ca  2  minuter .
DRA  kastrullen  från  värmen  och  rör  
ner  vaniljsockret .
DELA  den  ljumma  kakan  till  två
bottnar  och  lägg  samman  dem  med
hallonkrämen  emellan .
TÄCK  tårtans  överdel  och  ställ  den
i  kylen  att  dra  ett  par  timmar,  gärna
över  natten .
GARNERA  tårtan  med  lättvispad  grädde
och  hallon  strax  före  serveringen .

HOPPAS NI  GILLAR  TÅRTAN 
och 
LYCKA  TILL !

ca 23 cm i diameter.
VISPA  


2 tsk bakpulver 
1 dl hett vatten  
 



FYLLNING :
1 dl passerade hallon (ca 2 1/2 dl hela)
100 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

GARNERING :
2 dl vispgrädde
färska hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Smörj och mjöla en rund form, ca 23 cm i diameter .
VISPA äggen och sockret vitt och poröst .
Sikta ner mjölet och bakpulvret och tillsätt 
sist det heta vattnet .  Rör varsamt smeten slät .
HÄLL smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen  30 - 35 minuter .
KÄNN efter med en provsticka att kakan är klar.
Ta ut och låt den vila i formen några minuter .
Stjälp  därefter upp den att svalna tills den är 
ljummen .

 


SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 
SMÖRJ och mjöla en rund form