torsdag 11 februari 2021

CITRONKAKA .





                                               HEJSAN  !

CITRONKAKAN  ser  fin  ut  om  DU  bakar den 
i  rund  form  utan  hål  och  siktar  lite  florsocker över .
KAKAN  är  saftig  och  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör/ margarin
2 dl strösocker
4 ägg
1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
SMÖRJ  och bröa en rund form ,
rymd ca 1 1/2 liter .
RÖR fett och socker vitt och poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  rör  väl  mellan  varje .
BORSTA  citronen  i  varmt  vatten  och  riv  av 
det  gula  skalet .  PRESSA  ur  saften .
Blanda  ner  skal  och saft  i  smeten .
SIKTA  ner  vetemjölet  med  bakpulvret  och  rör  
samman  allt  till  en  jämn  smet .  HÄLL  den i  formen .
GRÄDDA  på  galler  i  nedre  delen  av  ugnen , ca 45 min.
Pröva  med  en  sticka  att  kakan  är  torr .
LÅT  kakan  svalna  lite  i  formen  innan  den  stjälps  upp
på  galler  för  att  kallna .
SIKTA lite  florsocker  över  kakan  vid  servering .

LYCKA  TILL  !


ITALIENSK RUCOLA - OCH PURJOLÖKSPAJ , 4 PERS.





                                                  HEJSAN  !

Kanske  något  gott  till  helgen  ?
RUCOLA,  vitlök  och  parmesanost  ger  smaklökarna  en  resa  till  ITALIEN .
SKÄR  gärna  bort  grova  stjälkar  på  rucolan  eftersom  de  ger en besk smak.
Pajen  är    mmm... ! Väldigt god ,  - måste jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  vetemjöl
125  g  smör/margarin
2  msk  vatten 
FYLLNING :
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
100 g  rucola
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl ny- riven parmesan ost
GARNERING : 
Rucola

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop  mjöl  och  smör,  gärna i  matberedare .
Tillsätt  vattnet  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en  deg .
Tryck  ut  den  i  en  pajform, ca 24  cm i  diameter .
Nagga  med  en  gaffel .
Låt  pajskalet  vila  i  kylen  ca  30  minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
FÖRGRÄDDA  pajskalet mitt i  ugnen  ca  15  minuter .

FYLLNING :
ANSA  och  skiva  purjolöken .
Skala  och  hacka  vitlöken .
Fräs  purjolök  och  vitlöken i  smör  i  en  stekpanna 2-3 min.
Hacka  rucolan  grovt  och  rör  ner  den  i  löken .
Lägg  grönsakerna  i  pajskalet  .
VISPA  ihop  ägg,  mjölk,  salt  och  peppar .
Häll  äggstanningen  över  grönsakerna .  Strö  över  osten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  30  minuter,  tills
äggstanningen  stannat .

SERVERA  pajen  med  rucola  och små  kvisttomater .
OCH GÄRNA ;  2 dl turkisk yoghurt, 1-2 vitlöksklyftor,
                           1-2  kläm på flytande honung , rör ihop .

KLART ATT SERVERA .

LYCKA  TILL !