tisdag 16 mars 2021

MINA LJUVLIGA KARDEMUMMABULLAR , 44 ST .




                                            HEJSAN 

VEM  kan  väl  stå  emot  dessa  ljuvliga  bullar
med  fyllning  av  mandelmassa  och  ny-stött
kardemumma ?   mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
5 dl  mjölk
3/4 tsk  salt
1/2 tsk  stött  kardemumma
1 dl  strösocker
1 ägg
13 1/2 - 14 1/2 dl  kärnvetemjöl
- BERTE QVARN 
150 g  smör /margarin
FYLLNING :
175 g  smör, mjukt
1/2 dl strösocker
1 msk  stött kardemumma
200 g  riven mandelmassa
PENSLING & GARNERING 
1 ägg
strösocker
UGN  225 - 250  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  degbunke  och
rör  ut  den i  lite  av  mjölken .
TILLSÄTT  resterande  mjölk, salt, socker,
kardemumma , ägg, och ca hälften  av  mjölet .
Klicka  i  det  riktigt  mjuka  smöret .
HÄLL  i  resten  av  mjölet ,  förutom  lite  som  
sparas  till  utbakningen .
Arbeta  samman  till  en  lös  deg och  slät  deg .
LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT I MINST 1 TIMME .

FYLLNING :
RÖR  samman  smör,  socker  och  kardemumma.
Dela  degen  i  två  delar .  KAVLA  ut  varje  del 
till  en  rektangel  ca 50 x 30 cm .
Bred  på  smör- och sockerblandningen .
Riv  över  mandelmassan .
Rulla  samman  och  platta  till rullen  med  kaveln.
Skär  i  bitar  och  sno  samman  till  knutar  .
Lägg  i  formar .
LÅT JÄSA UNDER DUK  I MINST 1/2 TIMME.
PENSLA  med  uppvispat  ägg .
Strö lite strösocker ovanpå .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  8 - 10  minuter .

LYCKA  TILL !