HEJSAN
VEM kan väl stå emot dessa ljuvliga bullar
med fyllning av mandelmassa och ny-stött
kardemumma ? mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
3/4 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
13 1/2 - 14 1/2 dl kärnvetemjöl
- BERTE QVARN
150 g smör /margarin
FYLLNING :
175 g smör, mjukt
1/2 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
200 g riven mandelmassa
PENSLING & GARNERING
1 ägg
strösocker
UGN 225 - 250 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke och
rör ut den i lite av mjölken .
TILLSÄTT resterande mjölk, salt, socker,
kardemumma , ägg, och ca hälften av mjölet .
Klicka i det riktigt mjuka smöret .
HÄLL i resten av mjölet , förutom lite som
sparas till utbakningen .
Arbeta samman till en lös deg och slät deg .
LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT I MINST 1 TIMME .
FYLLNING :
RÖR samman smör, socker och kardemumma.
Dela degen i två delar . KAVLA ut varje del
till en rektangel ca 50 x 30 cm .
Bred på smör- och sockerblandningen .
Riv över mandelmassan .
Rulla samman och platta till rullen med kaveln.
Skär i bitar och sno samman till knutar .
Lägg i formar .
LÅT JÄSA UNDER DUK I MINST 1/2 TIMME.
PENSLA med uppvispat ägg .
Strö lite strösocker ovanpå .
GRÄDDA i mitten av ugnen 8 - 10 minuter .
LYCKA TILL !