tisdag 15 december 2015

JUL - GODIS , BRÄNDA MANDLAR .

HEJSAN ! Det här är väl kanske ett gammaldags godis , men ack så goda ! HÄR ÄR RECEPTET : 200 G MANDLAR , 6 DL FLORSOCKER , 1 1/2 DL VATTEN. SÅ HÄR GÖR DU : BEREDNING: Torka mandlarna med hushållspapper och lägg dem i en gryta tillsammans med socker och vatten . LÅT koka upp på svag värme , rör om hela tiden så att inte sockret bränner vid i grytan . NÄR vattnet dunstat bort sitter sockret som en gråaktig hinna runt mandlarna . ÖKA värmen , rör ständigt tills sockret åter är smält och mandlarna blir gyllenbruna och blanka . HÄLL upp på oljad tallrik eller bakplåtspapper och sära mandlarna med gaffel , använd INTE FINGRARNA , MANDLARNA ÄR GLÖDHETA . SOCKRET stelnar snabbt , lägg de helt torra mandlarna i burkar med tätt- slutande lock ...mmm så GÖRGOA ! LYCKA TILL !

MITT JÄTTEGODA VÖRTBRÖD 3 LIMPOR .

HEJSAN ! I år blir det enkelt, färdig- blandade Vörtkryddor. HÄR ÄR RECEPTET : 100 G SMÖR/MARGARIN , 2 DL SIRAP , 2 FLASKOR LÄTTÖL (37 CL) 100 G JÄST , 1 PÅSE FÄRDIGBLANDADE VÖRTKRYDDOR , 1 DL RUSSIN , 1 1/2 KG RÅGSIKT , UGN :200 GRADER , PENSLING : 1 MSK SIRAP + 2 MSK VARMT VATTEN . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT smöret i en kastrull . TILLSÄTT sirap , och lättöl . Låt allt bli 37 grader . SMULA ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan . TILLSÄTT resten av degvätskan , vörtkryddor och russin . RÖR om väl . TILLSÄTT det mesta av mjölet . SPARA lite till utbakningen . ARBETA degen blank och smidig . LÅT jäsa under bakduk ca 30 min. TA upp degen på bakbordet och arbeta ihop den . FORMA den till 3 limpor och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper . PENSLA gärna bröden på sidorna med lite smält smör, så går det lätt att sära om de jäser ihop. LÅT limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen ca 40 minuter . BLANDA sirap och varmt vatten till pensling och pensla bröden när de är färdiga . BRÖDEN GÅR BRA ATT FRYSA . LYCKA TILL !