tisdag 15 december 2015
JUL - GODIS , BRÄNDA MANDLAR .
HEJSAN !
Det här är väl kanske ett gammaldags godis , men ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET : 200 G MANDLAR , 6 DL FLORSOCKER , 1 1/2 DL VATTEN.
SÅ HÄR GÖR DU :
BEREDNING: Torka mandlarna med hushållspapper och lägg dem i en gryta
tillsammans med socker och vatten . LÅT koka upp på svag värme , rör om
hela tiden så att inte sockret bränner vid i grytan . NÄR vattnet dunstat
bort sitter sockret som en gråaktig hinna runt mandlarna . ÖKA värmen ,
rör ständigt tills sockret åter är smält och mandlarna blir gyllenbruna
och blanka . HÄLL upp på oljad tallrik eller bakplåtspapper och sära
mandlarna med gaffel , använd INTE FINGRARNA , MANDLARNA ÄR GLÖDHETA .
SOCKRET stelnar snabbt , lägg de helt torra mandlarna i burkar med tätt-
slutande lock ...mmm så GÖRGOA ! LYCKA TILL !
MITT JÄTTEGODA VÖRTBRÖD 3 LIMPOR .
HEJSAN !
I år blir det enkelt, färdig- blandade Vörtkryddor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR/MARGARIN ,
2 DL SIRAP ,
2 FLASKOR LÄTTÖL (37 CL)
100 G JÄST ,
1 PÅSE FÄRDIGBLANDADE VÖRTKRYDDOR ,
1 DL RUSSIN ,
1 1/2 KG RÅGSIKT ,
UGN :200 GRADER ,
PENSLING : 1 MSK SIRAP + 2 MSK VARMT VATTEN .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
TILLSÄTT sirap , och lättöl . Låt allt bli 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan .
TILLSÄTT resten av degvätskan , vörtkryddor och russin . RÖR om väl .
TILLSÄTT det mesta av mjölet . SPARA lite till utbakningen .
ARBETA degen blank och smidig . LÅT jäsa under bakduk ca 30 min.
TA upp degen på bakbordet och arbeta ihop den . FORMA den till 3 limpor
och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper . PENSLA gärna bröden
på sidorna med lite smält smör, så går det lätt att sära om de jäser ihop.
LÅT limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen
av ugnen ca 40 minuter . BLANDA sirap och varmt vatten till pensling och
pensla bröden när de är färdiga . BRÖDEN GÅR BRA ATT FRYSA .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)