HEJSAN !
DEN HÄR HÖR OCKSÅ TILL TIDEN ENSAMSTÅENDE ,
HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g blandfärs
1 kokt kall potatis
1 1/2 dl mjölk
2 - 3 dl vitkål i strimlor
1/2 msk smör / margarin
KRYDDOR :
salt, vitpeppar, eller svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BLANDA FÄRSEN med kryddorna och den
mosade potatisen .
Rör ner mjölken och låt färsen vila ett par minuter.
2, BRYN den strimlade vitkålen i lite matfett .
3, VARVA sedan kål och färs i en smord ugnssäker
form , första och sista lagret skall vara kål .
4, GRÄDDA KÅLPUDDINGEN i ugnen ca 30 - 40 min
i 175 grader .
SPÄD eventuellt med lite buljong om puddingen blir torr .
Kålpuddingen kan också göras på spisen .
VARVA då kål och färs i en gryta och låt den koka under
lock i ca 30 - 40 minuter .
SERVERA :
med kokt potatis och lingon .
En brun sås är gott till .
BRUN SÅS :
1 msk finhackad gul lök , 1/2 msk smör / margarin
1 msk vetemjöl, 1 1/2 dl köttbuljong , eller sky.
salt, vitpeppar, soja .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, fräs löken i matfettet .
2, Strö över mjölet och rör om med en trägaffel.
3, Späd med buljongen och låt såsen koka upp
under omrörning .
Låt den puttra på svag värme 5- 10 min .
4, Smaka av med kryddorna
5, Såsen blir extra god om den smaksätts
med något av följande ... 2 msk grädde,
el, 3 msk rött vin , el, 1/2 tsk gele'
el, 1/2 msk senap .
HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !