onsdag 23 oktober 2024

KÅLPUDDING 1 - 2 PORTIONER . LUNCH / MIDDAG .

 


                                  HEJSAN !


DEN HÄR HÖR OCKSÅ  TILL TIDEN  ENSAMSTÅENDE ,

HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g blandfärs

1 kokt kall potatis 

1 1/2 dl mjölk

2 - 3  dl vitkål  i strimlor

1/2 msk smör / margarin

KRYDDOR :

salt, vitpeppar, eller svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA FÄRSEN  med  kryddorna  och  den  

mosade  potatisen .

Rör  ner  mjölken och  låt  färsen vila ett par minuter.

2,  BRYN den strimlade vitkålen  i lite  matfett .

3,  VARVA sedan  kål och färs i en smord ugnssäker

form ,  första och sista  lagret skall vara kål .

4,  GRÄDDA  KÅLPUDDINGEN i ugnen ca 30 - 40 min 

i 175 grader .

SPÄD eventuellt med lite buljong om puddingen blir torr .

Kålpuddingen kan också göras på spisen .

VARVA då kål och färs i en gryta och låt den koka under

lock i ca 30 - 40 minuter .

SERVERA :
med kokt potatis och lingon .

En brun sås är gott till .

BRUN SÅS :

1 msk finhackad gul lök , 1/2 msk smör / margarin

1 msk vetemjöl, 1 1/2 dl köttbuljong , eller sky.

salt, vitpeppar,  soja .

SÅ HÄR GÖR DU :
1, fräs löken i matfettet .

2, Strö över mjölet och rör om med en trägaffel.

3,  Späd med buljongen och låt såsen koka upp 

under omrörning .

Låt den puttra på svag värme 5- 10 min .

4,  Smaka av med kryddorna 

5,  Såsen blir extra god om den smaksätts 

med något av följande ...  2 msk grädde,

el, 3 msk rött vin , el, 1/2 tsk gele'

el,  1/2 msk senap .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !

GRATINERAD KÖTTFÄRS MED SPENAT; 1 PERSON . LUNCH / MIDDAG .

 


                        HEJSAN !


EN GÅNG I LIVET VAR JAG ENSAMSTÅENDE 

OCH DÅ GJORDE JAG DENNA RÄTT 

FÖR 1  PERSON .

VARSÅGODA ,   HIMLA GOTT !


HÄR ÄR  RECEPTET :

100 g köttfärs

1 tomat 

1/2 liten hackad lök

1/2 dl skivade champinjoner

1/2 msk smör eller margarin

SPENATSTUVNING :
1 litet pakethackad spenat  (175 g )

1/2 msk smör

1/2 msk vetemjöl

KRYDDOR :

salt , vitpeppar, örtkryddor, muskot .

SÅ HÄR GÖR DU  :

1,  BRYN köttfärsen i matfettet .  Tillsätt  svampen,

löken och den hackade tomaten .

Krydda  och  rör  om  väl . VILL DU  ha  lite  mer  smak

så  tillsätt  chilisås  och  pressad  vitlök .

2,  TINA spenaten i en kastrull på svag värme .

3,   RÖR samman  smör  och  mjöl och forma pastan till 

en "boll" .

Låt den koka med i spenaten tills den har lösts upp sig 

och spenaten har fått en simmig konsistens .

Rör om då och då .  Krydda med salt , peppar och riven

muskot .  Tillsätt  lite  mjölk   om  stuvningen  blir för tjock .

4,  HÄLL  spenatstuvningen i  en smord  ugnssäker form .

Bred ut  köttfärssåsen  över  spenaten  och  strö till  sist

över  riven  ost .

5,  GRATINERA  i  ugnen tills  osten  får fin färg ,

ca  10 - 15 minuter ,  i  225  grader .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

upp sig