lördag 15 december 2018
PASTABAND MED SPENAT & FISK, 3-4 PERS.
HEJSAN !
Nu måste Vi äta också - inte bara baka !
Så här blev dagens middag ....mmm , så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner pasta
ca 1/2 kg fisk- FILE
1 paket fryst hel spenat (225 g)
1 - 2 msk smör
en aning riven muskotnöt
2 msk smör
2 msk mjöl
3/4 hönsbuljongtärning + 2 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
saft av 1/2 citron
ny- riven ost, gärna parmesan .
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA plattfisk- FILEER, skär tjockare fisk - FILEER ,
t ex av torsk, i mindre bitar på snedden.
Lägg fisken i ett lager i en låg , vid panna.
TINA, krama ur och fräs spenaten i smör, krydda med
lite muskot och ställ åt sidan .
Smält smör, blanda i mjöl, späd med vatten, buljongtärning,
grädde och citron . Koka några minuter och häll såsen över fisken.
SJUD 3 - 5 minuter under lock . Hetta upp spenaten , lägg den på
het ny-kokt pasta och toppa med fisk och sås .
STRÖ över riven ost .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS SANDKAKA
HEJSAN !
Den här kakan har man blivit bjuden på, på alla kalas och
sammankomster förr om åren . Men det är inte så vanligt
nu för tiden , - jag ger den en chans till , - den är faktiskt
himla god ....mmm ! Lite kompakt, men det är så den ska vara !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten och blanda väl .
HÄLL smeten i en smord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen
ca 60 minuter . Pröva med en sticka !
STJÄLP upp kakan och låt den kallna
under formen på galler .
SANDKAKAN går bra att frysa .
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
(hoppas Ni gillar den)
JULPEPPARKAKOR 225 ST .
HEJSAN !
Snart är det dags att samla familjen, vänner och bekanta ,
att baka tillsammans, stora som små, gamla och unga !
Detta recept räcker till många !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/4 dl farinsocker
1 dl sirap
1 dl vatten
200 g smör / margarin
1/2 msk kanel
1/2 msk ingefära
3/4 msk bikarbonat
drygt 1 liter vetemjöl - gärna BERTE QVARN - med c -vitamin i mjölet)
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp farin, sirap och vatten och tillsätt smör/margarinet
så att fettet smälter. Låt allt kallna riktigt .
TILLSÄTT kryddor, bikarbonat och det mesta av mjölet .
Arbeta ihop degen .
TÄCK degen med mjöl och låt den stå kallt till nästa dag.
Ta då upp degen på bakbordet och arbeta degen smidig .
Tillsätt mera mjöl om det behövs .
KAVLA ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor
med mått typ,, hjärtan, blommor, grisar , stjärnor, kyrkor...eller ?
Lägg kakorna på bakplåtspapper .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter .
TIPS ! LÄGG aldrig ogräddade pepparkakor på varm plåt
då vill de gärna bubbla sig !
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS, VANILJHORN CA 50 ST .
HEJSAN !
Dessa underbart goda vaniljhorn, var det godaste vår
mamma visste och ett måste på Julen .
Sen många år är det en tradition att baka dessa varje Jul .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
4 1/2 dl vetemjöl- BERTE QVARN
2 msk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienser till degen.
Låt degen vila någon timme i kylskåpet .
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till avsmalnande
horn och läggs på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 12 minuter .
DOPPA de heta kakorna i strösocker .
GOD - JUL
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)