lördag 15 december 2018

PASTABAND MED SPENAT & FISK, 3-4 PERS.




          HEJSAN !
 Nu  måste  Vi  äta   också  -  inte  bara  baka !
 Så  här blev dagens middag ....mmm ,  så himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner  pasta
ca  1/2 kg  fisk- FILE
1  paket  fryst  hel  spenat (225 g)
1 - 2  msk smör
en aning riven muskotnöt
2  msk  smör
2  msk  mjöl
3/4 hönsbuljongtärning + 2 dl vatten
1 1/2  dl  vispgrädde
saft  av 1/2  citron
ny- riven  ost,  gärna  parmesan .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  plattfisk- FILEER,   skär  tjockare  fisk - FILEER ,
t ex  av  torsk,  i  mindre  bitar  på  snedden.
Lägg  fisken  i  ett  lager  i  en  låg ,  vid  panna.
TINA,  krama  ur  och  fräs  spenaten  i  smör,  krydda  med
lite  muskot  och  ställ  åt  sidan .
Smält  smör,  blanda  i  mjöl,  späd  med  vatten,  buljongtärning,
grädde  och citron .  Koka  några  minuter   och  häll  såsen  över  fisken.
SJUD  3 - 5 minuter  under  lock .  Hetta  upp  spenaten ,  lägg  den  på
het  ny-kokt  pasta  och  toppa  med   fisk  och  sås .
STRÖ  över  riven  ost .

SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !


GAMMALDAGS SANDKAKA




                                 HEJSAN !

Den här kakan har man blivit bjuden på,  på alla kalas och
sammankomster  förr om åren .   Men det är inte så vanligt
nu för tiden , - jag ger den en chans till , - den är faktiskt
himla god ....mmm ! Lite kompakt,  men det är så den ska vara  !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  margarin eller smör
2 1/2  dl  socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  margarin  och  socker  poröst.
Tillsätt  äggen  ett  i  sänder  och  rör  kraftigt .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  vaniljsocker.
Rör  ner  detta  i  smeten  och  blanda  väl .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form
och  grädda  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen
ca  60  minuter .   Pröva  med  en  sticka !
STJÄLP  upp  kakan  och  låt  den  kallna
under  formen  på  galler .
SANDKAKAN  går  bra  att  frysa .

GOD - JUL
och
LYCKA  TILL !
(hoppas  Ni gillar den)




JULPEPPARKAKOR 225 ST .




                  HEJSAN !

Snart är det dags att samla  familjen,  vänner  och  bekanta ,
att  baka  tillsammans,  stora  som små,  gamla och unga !
Detta  recept  räcker  till  många !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/4  dl  farinsocker
1  dl  sirap
1  dl  vatten
200  g  smör / margarin
1/2  msk  kanel
1/2  msk  ingefära
3/4  msk  bikarbonat
drygt  1  liter  vetemjöl - gärna BERTE QVARN - med c -vitamin i mjölet)
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  farin,  sirap  och  vatten  och  tillsätt  smör/margarinet
så  att  fettet  smälter.  Låt  allt  kallna  riktigt .
TILLSÄTT  kryddor,  bikarbonat  och  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  ihop  degen .
TÄCK  degen  med  mjöl  och  låt  den  stå  kallt  till  nästa  dag.
Ta  då  upp  degen  på  bakbordet  och  arbeta  degen  smidig .
Tillsätt  mera  mjöl  om  det  behövs .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord  och  ta  ut  kakor
med  mått  typ,,  hjärtan,  blommor, grisar , stjärnor, kyrkor...eller ?
Lägg  kakorna  på  bakplåtspapper .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  8  minuter .

TIPS !  LÄGG  aldrig  ogräddade  pepparkakor  på varm  plåt
             då vill  de  gärna  bubbla  sig !

GOD - JUL
och
LYCKA  TILL !

MORMOR ELLAS, VANILJHORN CA 50 ST .



                  HEJSAN !

Dessa  underbart  goda vaniljhorn,  var  det  godaste  vår
mamma  visste  och  ett måste  på Julen .
Sen  många  år  är  det  en tradition  att  baka  dessa  varje Jul .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör / margarin
4 1/2  dl  vetemjöl- BERTE QVARN
2  msk  vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt  samman  alla  ingredienser  till  degen.
Låt  degen  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  ca  50  bitar  som  rullas  till  avsmalnande
horn  och  läggs  på  bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  heta  kakorna  i  strösocker .

GOD - JUL
och
LYCKA TILL !