HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten
25 g jäst
10 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
2 1/2 tsk salt
2 msk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
1, LJUMMA 1 dl vatten och slå i degbunken .
Sätt till kummin och rör ut .
Rör ner 2 dl vetemjöl och arbeta samman .
2, MAKA ihop den lilla degen och låt den
jäsa övertäckt 1/2 timme .
Ljumma resterande vatten (5 dl ) och sätt till
smör / margarin .
3, SLÅ degspadet i bunken, sätt till saltet och
arbeta samman .
Rör ner rågsikten och resterande vetemjöl och
arbeta ihop till en slät deg .
Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek
ca 1 timme .
4, TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda
den ordentligt till en slät och sprickfri limpa .
LÄGG den på bakplåtspapper och pricka ytan med
gaffel för att brödet inte skall spricka .
Jäs övertäckt ca 20 min .
5, GRÄDDA först i 225 grader , men sänk värmen
till 200 grader efter ca 1 timme då limpan är
färdiggräddad .
Skorpan blir härligt knaprig om brödet får svalna
utan bakduk .
6, LIMPAN blir rejäl och fryser Du den så skär det
i lagom bitar att ta fram .
JÄTTEGOTT och LYCKA TILL !