fredag 24 maj 2024

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD , 1 ST .



                       HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten

25 g jäst

10 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

2 1/2 tsk salt

2 msk smör/margarin


SÅ HÄR GÖR DU : 

1,  LJUMMA  1 dl vatten och slå i degbunken .

Sätt till kummin och rör ut .

Rör ner 2 dl vetemjöl och arbeta samman .

2,  MAKA  ihop den lilla degen och låt den 

jäsa övertäckt 1/2  timme .

Ljumma  resterande vatten (5 dl ) och sätt till 

smör / margarin .

3,  SLÅ degspadet i bunken,  sätt till saltet och

arbeta samman .

Rör ner rågsikten och resterande vetemjöl och

arbeta ihop till en slät deg .

Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek

ca 1 timme .

4,  TAG  upp degen på mjölat bakbord och knåda 

den ordentligt till en slät och sprickfri limpa .

LÄGG den på bakplåtspapper och pricka ytan med

gaffel för att brödet inte skall spricka .

Jäs övertäckt ca 20 min .

5,  GRÄDDA  först i 225 grader , men sänk värmen 

till 200 grader efter ca 1 timme då limpan är 

färdiggräddad .

Skorpan blir härligt knaprig om brödet får svalna

utan bakduk .

6,  LIMPAN blir rejäl och fryser Du den så skär det

i lagom bitar att ta fram .

JÄTTEGOTT och LYCKA TILL !