HEJSAN !
OM någon vecka eller två så är det dags för
SEMLAN !
DEN här Semlan blir extra luftig och fin ,
med ägg och lite bakpulver i degen .
Och nystött kardemumma .
DET HÄR BEHÖVER DU :
75 g smör/margarin
2 dl kall mjölk
25 g jäst
1 / 2 dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 ägg
6 1/ 2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling
FYLLNING :
inkråm från bullarna
75 g mandelmassa
1 / 2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
florsocker , att pudra med
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader .
SMULA jästen i en bunke .
Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig .
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och ägg .
Blanda mjölet och bakpulvret, ner i degen .
Arbeta degen smidig . LÅT degen jäsa 1 - 2 timmar .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut 12 runda
släta bullar .
Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 20 minuter .
PENSLA bullarna med uppvispat ägg och grädda i
mitten av ugnen i ca 10 minuter .
SKÄR av ett lock på varje bulle DU använder.
Gröp ur lite inkråm ur bullarna, riv mandelmassan
och blanda det med mjölk .
Fördela blandningen i bullarna .
VISPA grädden och lägg en klick på varje bulle .
Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker .
VARSÅGODA , NJUT !
LYCKA TILL !