fredag 1 juli 2016

WIENERNOUGAT- KAKA CA 40 , BITAR.



 HEJSAN !

Små lyxiga, supergoda chokladbitar .
mmm...måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET:
250 g smör ,
5 dl strösocker ,
2 dl kakao ,
2 tsk vaniljsocker ,
4 ägg ,
1/2 dl  starkt kallt kaffe ,
4 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
250 g Nougat ,
150 g mörk choklad ,
2 msk smör ,
30 g mandelspån .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret , vispa i socker, kakao och vaniljsocker .
Vispa i äggen ett i taget, kaffe och vetemjöl .
Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper ca 27x29 cm,
och grädda mitt i ugnen 20 minut .
Ta ut och låt svalna .
HACKA nougat och choklad grovt .
Smält tillsammans med smöret på låg effekt i mikron  eller
över vattenbad .
Bred ut över bottnen .
Strö på mandel och låt nougaten stelna .
Skär kakan i bitar .
Förvara i lufttäta plastlådor i kylen och lägg bakplåtspapper
mellan lagren .

mmm...så himla goda !
LYCKA  TILL !

FAVORIT- BRYTBULLAR 24 BITAR .



HEJSAN !

Det här är ett gott bröd till BUFFE'BORDET
eller att serveras till en mustig soppa .

HÄR ÄR RECEPTET :
5dl vatten  37 grader ,
50 g jäst ,
1 1/2 tsk salt ,
1/2 dl rapsolja ,
2 msk strösocker , eller sirap,
2 dl grahamsmjöl ,
1 liter vetemjöl ,
GARNERING :
1 ägg  till pensling,
sesamfrön ,
solrosfrön ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser .
Spara lite vetemjöl till utbakningen .
Arbeta degen blank och smidig .
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
Knåda den smidig och dela i två lika stora bitar .
Rulla till längder och dela varje i 12 bitar .
Rulla till bullar och lägg intill varandra med ett
par mm mellanrum på plåt eller i långpanna med
bakplåtspapper .
Du kan lägga 6 bullar på kort-sidan av plåten ,
SÅ ATT DET TOTALT BLIR 24 BULLAR.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön
över hälften och solrosfrön över hälften .
Sätt ugnen på 200 grader .
Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen
till 175 grader .
Grädda ca 30 min, tills brödet fått fin färg .
Låt svalna på galler under bakduk .

TIPS !
Gör ett "jäs-skåp" .
Ställ in plåten  + en långpanna med kokande vatten
i kall ugn .  Stäng luckan ./

LYCKA TILL !