onsdag 10 augusti 2011

RÄKOR.

Festa på ett kilo Räkor.

Festligt och gott att bjuda på
med några goda såser och nybakade
vitlöksbaguetter.
Men också underbart gott i en
krämig Räkmousse.

Hur mycket räkor?
100 g skalade räkor=300g oskalade
200 g skalade räkor=600 g oskalade
300 g skalade räkor=900 g oskalade.
Kan vara bra att veta.

RÄKMOUSSE:
4-6 Port.
250 g Keso
2,5 dl Vispgrädde
4 blad Gelantin
1/2citron
350 g skalade Räkor
10 Räkor med skal till
dekoration
1 dl hackad Bladpersilja
och Gräslök
2 tsk Dragon
Salt och Vitpeppar
SÅS:
1 dl Gräddfil
1 dl Majonnäs
1/2 dl Chilisås
1/2 dl hackad Dill

Så här gör DU:
Låt keson rinna av i ett
kaffefilter ca 2 tim.

Blötlägg gelantinet i
rikligt med vatten 10 min.
Ta upp det och krama ur vattnet.
Värm ett par msk grädde i en
kastrull och smält gelantinet
i den,rör om tills det har löst sig.
Blanda ner detta i keson.

Vispa 2 dl grädde och rör ner i keson.
Salta och peppra.
Fördela blandningen i tre skålar.

Riv citronskalet och blanda
ner det i en av skålarna.
Häll räkorna med resterande grädde
och saften från citronhalvan
i en Mixer och kör till en pure.
Blanda ner i en annan skål.
Blanda ner det kryddgröna med
salt och peppar i den tredje skålen.

Klä en avlång kakform med plastfilm,
fördela de olika blandningarna i lager
och täck med plastfilm.
Ställ i kylen tills nästa dag.

Blanda samtliga ingredienser till såsen.
Servera såsen till Moussen.

Det är allt värt besväret.
Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!