måndag 23 juli 2018
PLOMMONMARMELAD ELLER SYLT...
HEJSAN !
Får Du gott om plommon kan Du göra en god sylt
eller marmelad .
Vilket det blir avgörs av sockermängden och koktiden
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon ( ca 2 liter),
8 - 9 dl strösocker,
1 vaniljstång ,
eventuellt konserveringsmedel
SÅ HÄR GÖR DU :
Plommonen bör plockas när de är väl mogna ,
då är de lättast att skala och kärna ur .
Man kan också behålla skalet kvar.
Varva dem med sockret i en syltgryta och lägg
i vaniljstången som delats på längden .
Koka upp långsamt och skaka grytan utan att
röra marmeladen .
*Låt grytan småkoka utan lock 30 min, eller tills
frukten sjunker till botten och massan börjar
tjockna .
Skumma ytan noga . Ta bort vaniljstången och
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
Om Du vill göra sylt istället minskar Du socker -
mängden till 6 dl och tillsätter CERTO (läs på flaskan hur mycket Du ska dosera)
i den färdiga sylten .
*Koka sylten endast 15 minuter på samma sätt .
Förslut burkarna .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
HALLONRUTOR MED KARDEMUMMAKRISP, 1 KAKA =18 BITAR .
HEJSAN !
En gång i tiden fick dessa mjuka hallonrutor
högsta betyg vid smakprovningen .
Prova dem Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin,
3/4 dl mjölk,
3 ägg,
3 dl socker ,
2 tsk vaniljsocker,
4 dl kärnvetemjöl,
1 ½ tsk bakpulver,
KARDEMUMMAKRISP :
2 dl kärnvetemjöl,
½ dl socker ,
1 ½ tsk vaniljsocker,
1 tsk ny-stött kardemumma,
75 g smör eller margarin,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till KRISPET
till en smulig massa.
Lägg kallt att vila en stund .
SMÄLT matfettet och dra kastrullen från värmen .
Tillsätt mjölken.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt matfettsblandningen .
Rör varsamt smeten slät .
HÄLL smeten i en smord och mjölad eller bakpappersklädd
liten långpanna, ca 22x32 cm .
Blanda hallonen med potatismjölet .
STRÖ KRISPSMULOR och hallon över kakan .
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter .
Skär upp kakan i rutor då den kallnat .
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)