onsdag 6 november 2013

GULASCHGRYTA 5-6 PORT.

Den här grytan fick jag smaka hemma hos en väninna, för många år sedan
och jag glömmer den aldrig , men gör den alltför sällan.
Jättegod .
Ha gärna ett gott brytbröd till + öl att dricka till .

ca 1kg nötkött, högrev eller bog
1 stor gul lök - hackad
2 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk starkt paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 msk vetemjöl
1 burk HELA tomater
1 msk tomatpure'
2-3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3-4 stora potatisar ca 600 g
300 g stark korv 
färsk oregano
SERVERING:
Brytbröd

Så här gör Du:
PUTSA köttet fritt från hinnor.
Skär det i 2-3 cm -tärningar.
Fräs löken i hälften av matfettet
i en gryta.
Bryn köttbitarna i resterande matfett
i en stekpanna och lägg över efter
hand i grytan.
Salta och krydda,  strö över mjölet .
Rör om.
Skölj ur stekpannan med ca 1/2 dl
vatten och sila ner skyn i grytan.
RÖR i tomaterna ,tomatpure' och vattnet,
smula i buljongtärningarna .
Koka grytan ca 45 minuter eller tills köttet
känns nästan färdigt .
Testa med en provsticka .
Rör om då och då .
SKALA potatisarna .
Skär dem i bitar lika stora som köttet  och
blanda ner dem i grytan .
Skär korven i skivor och lägg i grytan.
Koka sakta tills både kött och potatis är färdigkokt
ca 15 - 20 minuter.
Rör om då och då så att alla potatisbitarna blir
genomkokta samtidigt .
Garnera med oreganokvistar.

LYCKA TILL !