onsdag 24 augusti 2022

FREDAGS-GOTT ! MED ÖRTDOFTANDE FRIKADELLER , 4 port. ( middag ) .

   


                           HEJSAN  !

Vem kan väl motstå ett stort  fat eller skål

med härlig pasta och smakrika frikadeller ?

mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 liten gul lök 

1 vitlöksklyfta

1 dl havregryn

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl grädde

1 ägg 

500 g blandfärs

1 dl blandade hackade örter

t ex persilja, basilika och timjan

rivet skal av 1 liten citron, 1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 liter kalvbuljong =

 ( 1 liter vatten + 3 msk koncentrerad kalvfond )

smör / margarin till stekning.

SERVERING :

500 g spagetti ,  140 g soltorkad tomatkräm t ex Zeta .

riven parmesanost,  basilika .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA lök och vitlök .

Blanda med havregryn, potatismjöl, mjölk och ägg.

Låt stå i 10 minuter .

2)  VÄND ner färs, örter, citronskal, salt och peppar .

Blanda ordentligt .

3)  KOKA upp buljongen .

Forma små köttbullar av färsen och släpp ner dem 

försiktigt i den kokande buljongen .

Låt sjuda 8 -10 minuter.  Lyft upp frikadellerna 

med hålslev .

4)  KOKA spagettin enligt anvisningar på förpackningen .

Lägg tillbaka i kastrullen och blanda med tomatkrämen .

5)  STEK frikadellerna i lite smör precis före servering

så att de blir vackert gyllenbruna .( det är en smaksak, eftersom de redan är tillagade)

6)  SERVERA spagettin med frikadellerna, toppa med 

parmesanost och basilika . + en sallad med blad, delade tomater

 och   fetaost -kuber i glasburk med kryddor .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !