fredag 25 februari 2022

LAMMBULLAR MED PAPRIKAPASTA , 4 PERSONER .

 


                                        HEJSAN  !


Jag försöker att lära mig äta lammfärs .

Så denna gången blev det så här - faktiskt  väldigt gott !

Varsågoda ,


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g lammfärs

1/2 -1 tsk salt 

1/2 kryddmått svartpeppar

1 - 2 pressade vitlöksklyftor

3 msk finhackad mynta 

2 msk olivolja

PASTA :

4 portioner fullkornspasta

ca 300 g

4 paprikor

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

2 dl hackad persilja

2 kryddmått salt

2 kryddmått nymalen svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA färsen med salt, peppar, vitlök och mynta .

Forma till valnötsstora bullar . Bryn i olja ett par minuter.

Efterstek under lock ca 3 minuter .

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Låt den rinna av i ett durkslag .  Håll pastan varm .

DELA ,  kärna ur och strimla paprikorna .

Skiva vitlöken .   Fräs paprikorna i olja några minuter .

Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till .

Vänd i persiljan och fräs lite till .

BLANDA pastan med bullarna  och paprikaröran .

SERVERA  på varma tallrikar .

SMAKLIG MÅLTID  och

LYCKA TILL !


KRYDDIG ÄPPELKAKA , 8 - 10 BITAR .

 


                                                      HEJSAN !

Detta är en saftig  kryddig kaka  med mycket smör .

Jag har smaksatt  smeten med kanel, vanilj och ingefära .

Äpplena  lägger jag i botten av formen där jag först 

karamelliserat socker och smör .   Galet  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KAKAN :

150 g rumsvarmt smör  /margarin, +2 msk              

2 dl råsocker / rörsocker +2 msk 

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 / 2 tsk äkta vanilj

5 äpplen ,  porösa och saftiga 

TILL SERVERING :

2 dl kräm fraiche

2 msk florsocker 


SÄTT ugnen på 175 grader .

Dela smöret i mindre bitar och rör smör och socker 

till en smidig konsistens med elvisp .

Knäck ner äggen under vispning ett i taget .

Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och vanilj

och rör sedan ner i smeten .

Skala, kärna ur och skär hälften av äpplena i tunna skivor

eller grovriv .  Skär resten i tunna klyftor .

TILLSÄTT 2 msk smör och 2 msk råsocker /rörsocker

i en springform (ca 24 cm i diameter)  täckt med bakplåts -

papper och sätt i ugnen ca 5 minuter tills blandningen 

karamelliserat och blivit gyllenbrun .

Fördela ut äppelskivorna i ett fint mönster .

BRED ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 

i ca 50 - 60 minuter tills kakan är genomgräddad .

Ställ att svalna .

VISPA samman kräm fraiche med florsocker och servera till kakan .


LYCKA TILL !