måndag 25 maj 2020

RÖDA BÖNOR MED MAJS, 1 PORT.



                        HEJSAN !

Färdigkokta röda Kidneybönor är både gott och mättande .
Extra goda blir de om DU marinerar dem i citron och oliv-
olja . Himla gott måste jag säga, .... mmm !

VARSÅGOD !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl röda Kidneybönor
1 tomat
4 salladsblad
1 dl majskorn
MARINAD :
1/2  msk citronsaft
1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk oregano
1/2 liten rödlök

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser till marinaden 
och lägg i bönorna.
Låt dem gärna marineras över natten .
SKÖLJ och klyfta tomaten .
Skölj salladsbladen .
SERVERA bönorna med grönsakerna
och ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

LISES, FRANSKA, 25 BITAR .



                            HEJSAN !

Bullar typ "franska" men bakade med både  vetemjöl och rågsikt .
De blir saftiga och den markerade salta smaken gör brödet mycket
användbart till  soppor, smårätter  med mera...
Den som vill undvika salt, minskar på mängden .
OCKSÅ NYBÖRJAR - BAGARE, lyckas med det här brödet .

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl vetemjöl- BERTE QVARN,
7 dl rågsikt
2 påsar torrjäst
1/2 - 1 msk salt
125 g smör/margarin
5 dl vatten (45 - 50 grader )

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, jäst och salt och fördela smöret
i mjöl-blandningen med fingertopparna .
Tillsätt  det varma vattnet och arbeta ihop degen.
Den får inte bli för fast .
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek .
DELA degen i  25  bitar  som formas till bullar,
runda eller ovala .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och klipp
ett jack i runda bullar och två jack i oval bulle .
Låt dem jäsa upp ordentligtunder bakduk, 30 min ,
GRÄDDA sedan i  250 grader i 10 - 15 minuter .
Ca 25 bullar .
Ska Du äta soppa , så känner DU Dig riktigt lyxig -
med hemma bakat bröd ,,, så himla gott !

LYCKA TILL !