torsdag 29 juni 2023

DOLMAR MED LINGON OCH POTATIS , 2 PORT , (Från min farmors kokbok .)

 


                     HEJSAN  !


KÅLDOLMAR  behöver inte vara gjorda av  vitkål ,

det går bra med savoykål eller varför inte spetskål .


HÄR ÄR RECEPTET :
6 blad av savoykål eller spetskål

250 g nötfärs

1/2 gul lök

1/2 dl kokt ris

1/2 dl buljong

1/2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

TILL PENSLING :

buljong och soja

TILL SERVERING :

kokt potatis -

valfri mängd ,

1 msk rårörda lingon


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  KOKA kålbladen i lite lättsaltat vatten

ett par minuter .

Låt rinna av väl .

2)  BLANDA alla ingredienserna till färsen .

Smaka av .

Fördela färsen på bladen .

Vik in kanterna och rulla ihop till  dolmar .

3)  LÄGG dem i en lätt oljad ugnsform .

Pensla med en blandning av buljong och soja.

4)  STEK i ugn 200 grader  ca  20 minuter .

Pensla ett par gånger till .

5)  SERVERA  med potatis, sky och rårörda

lingon .  Ha gärna mörkt hårt bröd och smör till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !