måndag 30 december 2013

LAXPAJ 4-6 PORTIONER.

mmm... det här är godis !

En kvadratisk form  28 x 20 cm

PAJDEG:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk ISKALLT vatten.
BLANDA snabbt samman degen i en
matberedare eller för hand.
KAVLA ut degen anpassad till formarna
eller TUMMA ut i små formar.
Nagga och sätt in pajerna i kyl 20-30 min.
Pajskalen går utmärkt att göra dagen innan,
för att sedan fyllas och gräddas  vid
serveringstillfället.

FYLLNING:
175 g färskrökt  Lax i skivor
eller tärningar.
1 knippe hackad dill.
200 g riven ost.

ÄGGSTANNING:
2 dl creme' fraiche
1 dl mjölk
salt och vitpeppar

GARNERING:
ca 200 g skalade räkor
dill.

Så här gör DU:
TA ut formen ur kylen  och fördela
ingredienserna  till fyllningen  i pajskalet .
VISPA samman äggstanningen och
häll den över fyllningen i formen.
GRÄDDA i 200 grader i 35-40 minuter
eller tills äggstanningen fått fin färg
och stannat.
LÄGG på skalade räkor, garnera med dill.
TID :ca 1 tim.+ 20 minuter degberedning.

GOTT NYTT ÅR !

VICKNINGSTÅRTA 8-10 PERSONER.

Hej !

Det här är en underbart god smörgåstårta
med mild fin ansjovissmak.
Tårtan passar utmärkt som , 
Förrätt till en god middag ,  eller
varför inte till Vickning...

3 skivor runt  smörgåstårta bröd  eller
9 landgångs bröd

FYLLNING 1 :
3 stycken  hårdkokta ägg
1 burk ansjovisfile'er  125 g
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
3 msk finklippt dill

FYLLNING 2 :
finhackad purjolök
100 g mjukost
100 g Philadelphiaost

GARNERING :
1 1/2 creme' fraiche
2 finhackade rödlökar
1 knippe gräslök
8 tsk Svart Kaviar
2 hårdkokta ägg
8 ansjovisrullar
stora kapris
1 skiva citron

Så Här Gör DU:
SKÄR av kanterna på brödet.
Mosa ihop alla ingredienserna till fyllning  1, i
en skål med mixerstav eller  med gaffel.
Rör samman fyllning 2 .
LÄGG ett av bröden  eller 3 skivor kantskuret
landgångsbröd bredvid varandra  på ett fat och
bred ut fyllning 1 .
Lägg på nästa lager bröd och bred ut fyllning 2 .
LÄGG på det sista lagret bröd och bred creme' fraiche
över hela tårtan, även på kanterna.
Klappa in rödlöks - och gräslöksblandningen
ovanpå och runt kanterna .
LÄGG Kaviar i en INRE CIRKEL ovanpå  tårtan .
Skiva äggen och placera ut EN ÄGGSKIVA i
mitten av tårtan och de resterande åtta runt om ,
utanför Kaviar -cirkeln .
SNURRA  en Ansjovis och lägg i mitten på varje
äggskiva, stoppa  i en stor eller några små Kapris
i själva Ansjovis-snurran .
DELA citronskivan i 8 snibbar och placera varje
snibb i en Kaviarklick.
STICK  in några snygga dillvippor runt om tårtan.

Hoppas att det smakar
och
GOTT NYTT ÅR !