fredag 7 juni 2019

CHOKLADKLADD-TÅRTA MED DAIMGRÄDDE, 10 - 12 BITAR.



                    HEJSAN !

Kladdkakan toppar Du med fluffig DAJM-grädde
och solvarma jordgubbar.
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
DAJMGRÄDDE
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 dubbel DAJM
1/2 liter färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm i diameter.
BRYT  chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
matfettet  i en kastrull på svag värme.
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
slät konsistens.  Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör
åter smeten slät .
BRE ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter.  Kakan får gärna vara lite kladdig
i mitten då den tas ut .  Låt kallna i formen .

DAIMGRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden.  Rör om till slät
konsistens och ställ åt sidan att kallna till
rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den
svala chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca
3/4 av hacket i chokladgrädden.
LOSSA den kalla kakan ur formen och
klicka på chokladgrädden .
Strö över de sparade DAIM-bitarna och
garnera färska jordgubbar .

LYCKA TILL !

OMELETT PÅ FÄRSKPOTATIS, 4 - 6 PERS.




                     HEJSAN !

God som den är, men passar även utmärkt
till varmrökt lax, stekt fläsk  eller rökt kött.

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1/2 kg kokt färskpotatis
2 purjolökar (endast det vita)
2 msk olivolja
salt och peppar
1 liten påse färsk babyspenat, ca 50 g
6 ägg
4 msk olivolja till stekning
SERVERING :
gräslök
1 dl finriven ost
grönsallad
tomater

SÅ HÄR GÖR DU :
GROVTÄRNA  potatisen och skiva purjolöken tunt.
HETTA upp en stekpanna med olja.
Fräs potatisen och löken i 3 - 4 minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör i spenaten.
VISPA upp äggen och häll det över potatisfräset .
Stek på låg värme tills undersidan börjar få färg, ca 5 min.
VÄND omeletten med hjälp av en tallrik och stek klart
i 3 - 4 minuter .
FINHACKA gräslöken.
Strö finriven ost och den hackade gräslöken över
omeletten och servera med  varma tomater och grönsallad.

SMAKLIG MÅLTID !