måndag 23 mars 2020

KYCKLINGSOPPA, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Visst händer det väl att det blir över av kycklingen
och man vet inte vad man ska göra av det lilla..
kolla här då !

HÄR ÄR RECEPTET :
Resten av det kokta kycklingköttet
drygt 1 liter kycklingbuljong
2 1/2 dl små makaroner (skruvar eller fjärilar)
4 - 5 medelstora potatisar
3 - 4 morötter
250 g sockerärter
1 citron
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i tärningar och
skiva morötterna ; halvera sockerärterna.
Koka upp buljongen, lägg i makaroner och
grönsaker och koka ca 10 minuter.
Lägg i det strimlade kycklingköttet .
PRESSA saften ur citronen och vispa lätt
ned ägget i en skål .
Häll lite av den heta buljongen i skålen med
ägg och citron och  vispa till skum ;
vispa sedan ner  i soppan och dra kastrullen
från plattan .

LYCKA TILL !

ÄNGLAMAT , 4 PERS.



                 HEJSAN !

Sa vi när jag var liten tös .
Det var så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
12 -15 söta kex , småkakor eller söta veteskorpor
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl rårörda blåbär, hallon eller lingon

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT kexen eller  kakorna eller skorporna
i småbitar .
Vispa grädden , men inte för hårt .
VARVA  kak-kross med sylt  och vispad
grädde i portionsglas  eller en serveringsskål
(gärna i glas).

STÄLL KALLT  INNAN SERVERINGEN .

LYCKA TILL !

KALLJÄSTA BRÖD , 2 ST.



                          HEJSAN !

Hembakat bröd uppskattas alltid av
familjen och gäster. Så lycka till !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl ljummet vatten
2 - 3 msk rapsolja
1/3 paket jäst
2 tsk salt
drygt 10 dl vetemjöl special
ägg eller vatten till pensling
2 - 3 msk mörka vallmofrön

SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA vattnet till högst + 37 grader.
Smula ner jästen i en bakbunke, rör i
lite av vattnet och lös upp jästen .
Häll i resten av vattnet,  häll i olja, salt
och mjölet, lite i taget.
Rör till en smidig deg (degen är rätt lös)
och låt jäsa övertäckt 6 - 8 timmar i kylskåp.
GÄRNA ÖVER NATTEN !

SÄTT ugnen på 250 grader .
Strö mjöl på degen, knåda igenom den i bunken
och häll ut degen på bakbordet. Dela degen i 2 delar.
KNÅDA igenom varje del och forma till ett avlångt
bröd a' la pain RICH.
VRID brödet från båda ändarna ett antal gånger, så
det får ett vridet mönster och formar sig .
Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa  20 minuter .
PENSLA  med ägg eller vatten och strö med svarta
vallmofrön.
GRÄDDA 20 - 25 minuter  mitt i ugnen tills skorpan
är spröd ;
efter 15 minuter minska värmen till 200 grader.
SERVERA nybakat ; passar lika bra till frukost
som till middag .

LYCKA  TILL !



KASSLERLÅDA MED PURJO, 4 PERS.



                HEJSAN !

mmm.... ! Faktiskt, gjorde jag den här
när barnen bodde hemma och  några
av dem, var inte så stora heller . 
Men alla gillade denna låda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 STOR knippa purjolök
olja eller smör/margarin
300 - 400 g skivad kassler
+ ananasskivor

ÄGGSTANNING :
3 ägg
2 dl mjölk
salt och vitpeppar
2 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
PUTSA , skölj och skiva purjolöken .
Fräs purjolöken mjuk och glansig i
olja eller matfett och lägg i botten på
en ugnsfast form .
Strimla kassler och ananas och blanda
samman och lägg ovanpå - purjon.
VISPA ihop ägg, mjölk, kryddor och
riven ost och häll över purjo och kassler/ananas.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills äggstanningen är fast.
SERVERA med gott bröd och pålägg till .

SMAKLIG MÅLTID !



KIKÄRTSGRYTA MED CITRONYOGHURT, 4 PERS.




                        HEJSAN !

De här kikärterna ska ligga i blöt över natten ,
(eller använd kokta  kikärter på burk =2 burkar)

HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 dl kikärter
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 - 4 morötter
1 stor palsternacka
ca 5 dl grönsaksbuljong
1 citron
1 burk skalade tomater
TILLBEHÖR :
2 dl Kesella + lite yoghurt
1 citron
2 msk ljus fransk senap
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kikärterna i blöt över natten ,
(eller använd kokta kikärter på burk =2 burkar)
Skala och hacka löken och vitlöken, skala och
skär morötterna  och  palsternackan  i  ganska
stora  bitar .
KOKA  blötlagda  kikärter  mjuka  i  saltat  vatten
ca  30  minuter ;  låt  dem   rinna  av .
Fräs  rotsakerna  i  lite  olja  i  en  stor  kastrull ,
häll  på  buljong  så  det  nätt   och  jämt  täcker
och  pressa  i  saften  av  1  citron .
Häll  i  kikärterna .  Koka  upp  och  koka i 20 min.
Skär  tomaterna  i  bitar  och  blanda  i  dem
tillsammans  med  spadet .
Koka  upp  och  smaksätt  med  salt  och  peppar .

RÖR  kesella  med  yoghurt  till  lagom  konsistens
och  smaksätt   med  citronsaft,  finrivet  citronskal
och  lite  senap .
SERVERA  som  TOPPING  till  kikärtsgrytan .

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !