HEJSAN !
LJUVLIGT GODA EXTRA SAFTIGA RÅGKAKOR
Sen jag lärde mig att skålla, så gör jag det oftare !
Det är ju så enkelt att göra .
Bröden blir verkligen saftigare och fylligare i smaken .
Skållningen gör att mjölet suger upp mer
vätska och rågkakorna och blir saftigare .
HÄR ÄR RECEPTET :
SKÅLLNING :
3 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl
*****
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt
9 - 10 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SKÅLLNING : KOKA upp vattnet i en kastrull .
Stäng av värmen och rör ner rågmjölet .
Låt blandningen stå under lock i ca 1 timma .
2) SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp .
Tillsätt olja, salt , det skållade rågmjölet och
vetemjöl lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt
i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme .
3) DELA degen i 6 bitar.
Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med
bakplåtspapper .
Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem , ca 12 cm i diameter .
Gör ett hål i mitten , ca 3 cm i diameter med mjölade händer .
Nagga bröden med en gaffel .
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 250 grader .
4 GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 9 - 12 minuter .
Låt bröden svalna på ett galler , mm... så gott !
LYCKA TILL !