onsdag 25 januari 2023

SKÅLLADE RÅGKAKOR - BRÖD . 6 ST .

 

                                     HEJSAN  !


LJUVLIGT  GODA  EXTRA  SAFTIGA  RÅGKAKOR 

Sen  jag  lärde  mig  att  skålla,  så  gör  jag  det oftare !

Det  är  ju  så  enkelt  att  göra .

Bröden blir verkligen saftigare  och  fylligare  i  smaken .


Skållningen  gör  att  mjölet  suger  upp  mer  

vätska  och rågkakorna  och  blir   saftigare .


HÄR ÄR RECEPTET :
    

SKÅLLNING :

3 dl vatten 

2 dl grovt rågmjöl 

  *****

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

9 - 10 dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÅLLNING :  KOKA upp vattnet i en kastrull .

Stäng av värmen och rör ner rågmjölet .

Låt blandningen stå under lock i ca 1 timma .

2)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp .

Tillsätt olja, salt , det skållade rågmjölet och 

vetemjöl lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt

i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme .

3)  DELA degen i 6 bitar.

Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med

bakplåtspapper .

Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem , ca 12 cm i diameter .

Gör ett hål i mitten , ca 3 cm i diameter med mjölade händer .

Nagga bröden med en gaffel .

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

4  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i 9 - 12 minuter .

Låt bröden svalna på ett galler ,  mm... så gott !


LYCKA TILL !