onsdag 3 mars 2021

BÄRGOTT , 2 pers.




                                        HEJSAN  !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  kesella
1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk  råsocker
1 dl djupfrysta bär,- svarta eller röda vinbär,  eller 
vad DU har hemma 

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa grädden och blanda ihop ingredienserna .
SERVERAS Kallt .

LYCKA  TILL !

MIN GODA , KIKÄRTSPURE'.




                                          HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl kikärter,  blötläggs över en natt 
och får därefter koka ca 1 1/2 timme
1/4  purjolök  eller
1 litet knippe persilja skäres fint .

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR de kokta kikärterna  samt purjolöken
i mixer så att det bildas en jämn pure' .
SERVERA till sallader eller som smörgås-
pålägg .

LYCKA TILL !


POTATISGRATÄNG, 4 -5 PORT.




                                           HEJSAN !

Potatisgratängen är så himla god ,- måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg råskalad potatis
100 g riven ost 
örtsalt
riven vitlök eller muskot
ca 3  dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form .
Skiva potatisen lövtunn på  råkostjärn .
Lägg ett lager med potatis i botten av formen , krydda
över med örtsalt och en aning vitlök eller muskot .
Lägg på ett tunt lager ost och varva så tills formen är full.
Översta lagret ska vara ost .
SLÅ på grädde till drygt halva formen och grädda tills ytan
har fin färg och potatisen känns klar, när man prövar med
en sticka .  SERVERA den varm .
Ha en god grönsak till som DU gillar .

SMAKLIG MÅLTID !

MINA , KNAPRIGA KLIKEX, CA 50 ST.





                                                  HEJSAN  !

INTE DUMMA  ALLS !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör/margarin
4 dl  vetekli
3 1/2 dl  vetemjöl
1  dl  kallt  vatten
1/2  tsk  örtsalt
1 tsk  bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  alla torra ingredienser i en stor bunke
och skiva ner smöret .
Arbeta  ihop degen med fingrarna och slå på 
vattnet .  STÄLL  den färdiga degen kallt 1 tim.
KAVLA  ut degen tunt på mjölat bakbord  och
nagga med en gaffel .
Tag ut runda kex med mått eller sporra ut fyrkanter .
Lägg dem på smorda plåtar .
GRÄDDA i 200 grader  ca 8 minuter .
LÅT KEXEN  kallna på galler utan duk och förvara
dem sedan torrt i burk med lock .

Himla goda till ostbricka eller före maten  , någon gång .

LYCKA TILL !