söndag 15 maj 2016

SMULPAJ MED NÖTTER , 4 PORT.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka på , så gott med nötter i smuldegen.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen ,
2 msk strösocker ,
+ 1 - 2 tsk kanel ,
SMULDEG :
100 g kallt smör ,
1 dl havregryn ,
1 dl hackade nötkärnor ,
ca 1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl socker .

Så här gör DU :
KÄRNA ur äpplena och skär i klyftor .  Lägg i en smord
ugnsfast form . Blanda socker med kanel och strö över
klyftorna .
MIXA  smör, havregryn, nötkärnor, vetemjöl och socker
till en grynig massa .  Fördela smuldegen över  frukten .
GRÄDDA  pajen i  200 grader ca 25 min, eller tills den
har fått fin färg  och frukten mjuknat .
SERVERA , med vaniljglass eller vispad grädde ,eller
både ock.
mmm....så himla gott !
LYCKA TILL !

BRÖD,- LÅNGPANNERUTOR 20 BITAR.


HEJSAN !

Dessa har jag inte gjort på ett tag ,å dom som är så goda .
Här får NI receptet :

50 g jäst ,
5 dl standardmjölk ,
2 msk flytande honung ,
1 msk salt ,
1 dl linfrö , (hela)
4 1/2 dl rågsikt ,
7 dl DINKELMJÖL ,

Så här gör DU :
SMULA  ner jästen i en degbunke .  Värm mjölken till 37 grader .
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan
allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakning .
Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper från
bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs .
Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter .
TÄCK  en långpanna ca 30 x 40 cm , med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända
ner i botten på pannan .
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader . 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills brödet fått
fin färg .   Låt svalna på galler .

NJUT, jättegoda !     LYCKA  TILL !