lördag 29 augusti 2015

SMULPAJ MED PÄRON OCH LINGON 4 PORT.

HEJSAN  !

När man har ätit soppa till förrätt är det
gott med något mera "fast" till efterrätt.

Vi provar med denna ,mmm...

SMULDEG:
1dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
100 g smör

FYLLNING:
4 päron ca 600 g
2 dl lingon , färska eller frysta
3/4 dl råsocker
1 tsk kanel
2 tsk potatismjöl

TILL SERVERING:
Vaniljglass eller lättvispad grädde

Sätt ugnen på 225 grader.

SYRLIG RÖDBETSSALLAD 4-6 PERS.

HEJSAN !

Här är en fräsch och vacker sallad som
är godast UTAN dressing .

3 rödbetor
3 syrliga äpplen
3 msk sesamfrön

Så här gör DU:
Skala de råa rödbetorna och riv dem fint.
Skala och kärna ur äpplena och riv dem grovt.
Blanda ihop och strö över sesamfrön.

HOPPAS ATT DU GILLAR DET!

VITKÅLSSALLAD MED VARM DRESSING 12 PERSONER.

HEJSAN !

Gör en stor sats , den här salladen blir nämligen bara godare
ju längre den får stå till sig (upp till en vecka i alla fall) och
passar till det mesta.

1 stort vitkålshuvud (ca 2 kg)
2 gula lökar
2 paprikor
2-3 morötter

LAG:
1 dl vinäger eller pressad citron
1 dl vatten
1 1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
grovmalen svartpeppar

Så här gör DU:
Strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel , rivjärn
eller matberedare.
Koka ingredienserna till lagen några minuter.
Lägg vitkålen i en skål , slå över den heta lagen och
ställ att svalna övertäckt med en tallrik.

Strimla lök tunt , skiva paprika och grov-riv morötterna.
Blanda med den avsvalnade  vitkålen och krydda med
grovmalen svartpeppar .
Lägg en tallrik över och låt stå kallt under press några timmar .

Löken , paprikorna  och morötterna är goda och vackra,
men salladen smakar bra även  utan dem .

LYCKA TILL !