söndag 4 oktober 2009

LINGONBRÖD MED HASSELNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR. 2 ST .

Gott o´nyttigt bröd
o´kul att göra.

UGN:175 GRADER.

7 dl fil
1 dl vetekross
200 g hasselnötter
5 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
300 g lingon
eller röda vinbär
1 1/2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap

Så här gör DU:
Sätt på ugnen.
Ta fram 2 avlånga bakformar,
täck med bakplåtspapper
(smöra lite lätt på undersidan pappret)
(så ligger pappret still i formen)
Blanda alla ingredienserna
noga till en smet.
Fördela smeten i formarna.
Och baka mitt i ugnen
ca 1 TIMMA.
Ev.lite till.
Ta upp brödet ur formarna o´ta
bort bakplåtspappret.
Knacka på brödets baksida
låter det ihåligt är brödet klart.

Detta var jättegott bröd.
Smaka själv.

LYCKA TILL.

MIN GODA LINSSOPPA 4 PORT.

Denna är inte dum,soppan håller
i flera dagar.
Den blir godare för varje dag
DU har den i kylen.
Bara att ta fram o´värma.

2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
1 burk krossade tomater
10-12 dl vatten
2 dl röda linser
2 buljongtärningar
(1 grönsaks+1 köttbuljong)
1/2 tsk oregano
salt o´peppar
1 knippa bladpersilja.
Koka i 20 minuter.

Så här gör DU;
Skala och dela morötter,lök,
vitlök,o´rotselleri.
Lägg ner det i en kastrull.
Häll på krossade tomater,vatten
och buljongtärningarna.
Låt det koka i 10 min (med bra bubblor)
Tillsätt linserna och låt dem
koka med resterande 10 minuter.
Smaksätt med oregano,salt o´peppar.
Klipp bladpersilja över,när DU serverar.

SMAKLIG MÅLTID!