lördag 10 maj 2025

MIN GODA SPENATSOPPA , MED LAX - KUBER 4 PORT .

 


                              HEJSAN  !  


Denna  SOPPA  är  så himla god  och dessutom nyttig !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g färsk bladspenat eller 375 g fryst hackad spenat 

vatten , salt

1 liter höns - eller grönsaksbuljong

3 msk vetemjöl

2 msk hackad gräslök

salt , peppar 

1 msk smör,  

 200 g lax-file 

1/2 msk olja

citronpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  Spenaten  och ta bort de grövsta  stjälkarna .

FÖRVÄLL den i kokande , lättsaltat vatten i 5 minuter .

HÄLL av vattnet och låt spenaten rinna av i ett durkslag.

HACKA den grovt .

TINA den frysta spenaten .

KOKA upp buljongen och lägg i spenaten .

RÖR ut mjölet i lite  kallt vatten  och häll 

ner redningen i soppan  under omrörning .

LÄGG  i gräslök ,  krydda och låt soppan 

koka några minuter . 

KLICKA i smöret och låt det smälta .

SKÄR  den skinn- och benfria laxen i ca 

2 cm  stora kuber .

SNABBSTEK dem lätt i lite olja i en het 

stekpanna .

VÄND  bitarna  hela tiden .

KRYDDA  lätt med citronpepparn .

LÄGG  laxen i soppan  och  servera den

med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MIN GODA LEGYMSALLAD, TILL DAGENS UGNSBAKADE LAX ; 6 - 8 PORT.

 


                HEJSAN  !

Nu är jag tillbaka igen !

När DU ska göra ugnsbakad lax ,  läs på laxpaketet .


HÄR ÄR RECEPTET , PÅ LEGYMSALLADEN :

1 burk (185 g)  sparrisbitar 

1 bit färsk gurka

1 äpple

1 burk (200 g)  gröna ärter

1 msk hackad syltlök

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR sparrisen i mindre bitar ,  hacka gurka 

och äpple och blanda alltsammans med 

majonnäs och vispad grädde .

FYLL i små krustader eller tarteletter .

SMÅ frasiga  färdiga  formar , vid bröddisken 

i affären .

ALL LYCKA TILL !

FISKPATE MED LAX OCH BROCCOLI, 6 - 8 PORT . .

 


                               HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  laxfile

250 g djupfryst  broccoli

FÄRS  :

400  g  fiskfile' ,  kolja 

eller  gädda

1 tsk salt 

1 äggvita

3 dl vispgrädde

1 kryddmått peppar

1/2  tsk  dragon 

SÅS :
1/2 dl hackad  dill

1/2 dl hackad persilja 

2 dl creme fraiche 

1 dl majonnäs


SÅ HÄR GÖR DU :


SKÄR den skinn och benfria laxen i små kuber ,

ca 1 1/2 x 1 1/2 cm .

DELA  broccolin i mindre bitar .

SKÄR  bort den grövsta biten av stjälken .

KOKA  broccolin enligt anvisning på förpackningen .

LÅT  den rinna av väl .

HACKA  fiskköttet i en matberedare.

TILLSÄTT  salt , äggvita och grädde , lite i taget .  Krydda .

VÄND ner laxbitar och broccoli i  färsen .

FYLL  den i en avlång form ( 1 1/2 liter)  som först penslats

med olja .

SKAKA   formen så att färsen packar sig .

SLÄTA  till  ytan .

TÄCK formen med  aluminiumfolie .

 GRÄDDA  PATE'N  i 175  MITT I UGNEN ,CA  1 TIMME .

LÅT den svalna och stjälp upp den ur formen .

SKÄR den i skivor .

BLANDA  alla  ingredienserna till  såsen .

SERVERA sallad  och  bröd  till .


VARSÅGODA !

HOPPAS DET SMAKAR !