lördag 11 juni 2022

MAJSPLÄTTAR MED KOKOSMJÖLK , till 3 - 4 pers. (lunch/middag)

 


                       HEJSAN  !


BARNFAVORIT  PÅ NYTTIGT VIS  !

Pannkakor , plättar eller våfflor ?

Som vuxen är det lätt att  längta efter förnyelse .

Testa det här !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl

2 kryddmått salt 

4 dl kokosmjölk

2 ägg

3 dl majs 

1 - 2 msk sweet chilisås 

fett att steka i 


TILLBEHÖR :

En  halv kruka färsk koriander

1 1/2 dl  yoghurt 10 % 

Turkisk eller Grekisk 

Sweet  chilisås 


SÅ HÄR GÖR  DU :

Blanda vetemjöl och salt i en bunke.

Tillsätt kokosmjölk och ägg och vispa 

till en slät smet .

HÄLL i majs och sweet chilisås och stek 

plättar i medelvarm panna .

HACKA  koriander och rör ner i yoghurten.

SERVERA  till plättarna tillsammans med 

en klick sweet chilisås .


LYCKA TILL !




MIN VARDAGS SOCKERKAKA MED CITRONSMAK , 35 min.

 


                               HEJSAN !


IBLAND  blir jag sugen på något till kaffet 

då brukar det bli den här .

Det här behövs för 1 kaka .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör/ margarin

2 ägg 

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

rivet skal från 1 citron

2 msk pressad citronsaft

1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och låt det svalna .

VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

Blanda samman de båda mjölsorterna , 

bakpulver  och citronskalet och rör ner 

detta i äggsmeten .

Tillsätt citronsaften, mjölken och det

smälta smöret och rör om tills smeten 

är jämn å slät .

HÄLL den i en smord och skorpmjöls

beströdd form och grädda kakan i ugn

175 grader, i ca 35 min .

Låt kakan stå kvar i formen  några min 

innan den stjälps upp .


VARSÅGODA ,

LYCKA TILL !





GRANNENS , GODA TRYFFELKAKA .

 


                             HEJSAN !

Förut när jag  bodde i GBG  hade jag en granne 

som var konditor, Maggan hette hon , -receptet kommer från henne .


Den  här var riktigt smarrig , 

Serverad med jordgubbar och 

vispad grädde . Mmm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
175 g mörk blockchoklad , 

gärna hälften med mintsmak och

hälften vanlig blockchoklad 

175 g smör / margarin

2 dl socker

1 dl vetemjöl , gärna  BERTE QVARN 

1 dl hackad mandel

1 tsk snabbkaffe


SÅ HÄR GÖR DU :

BRYT chokladen i bitar och smält dem  över vattenbad eller

 i mikrovågsugn .

SMÄLT smöret på svag värme .

Tag kastrullen från värmen och rör ner sockret .

Skilj äggulor och vitor åt och vispa vitorna till hårt skum  .

RÖR ner äggulorna i smörsockerblandningen och 

därefter chokladen .

Blanda vetemjöl, mandel och kaffepulver och tillsätt detta

 till smeten.

Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan .

HÄLL smeten i en välsmord och bröad form med löstagbar

kant och grädda kakan i 175 grader i 30 -35 minuter .

Låt kakan svalna lite innan den lossas från formen .

Kakan  har ett krasigt  ytterskikt och är lite smetig inuti .

SERVERA kakan med en klick vispad grädde och jordgubbar .


VARSÅGODA !

LYCKA TILL !