måndag 29 januari 2018

HEMGJORD FÄRSKOST .



                   HEJSAN !

De  här  små  läckra  färskostarna  har  jag  gjort
av  filmjölk  och  gräddfil - väl värt att  göra .
Här har  jag  varierat  smaken, 
-en  med  vitlök  och  en  med  paprika .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

OSTMASSA  TILL  2  OSTAR
1  liter  filmjölk ,
3  dl  gräddfil ,
25  g  smör/margarin ,
1  tsk  salt ,
PAPRIKAOST :
1/2   liten  paprika ,
1/4  chilifrukt ,
2  tsk  paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1  msk  hackad  gräslök ,
1  vitlöksklyfta ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
OSTMASSA :
Blanda  filmjölk  och  gräddfil  i  en  kastrull .
Värm  på  svag  värme  tills  filen  nått  en 
temperatur  på  50  grader (använd helst baktermometer).
Häll  filmjölken  i  ett  kaffefilter .
Låt  vasslen  rinna  av  i  ca  3  timmar   eller 
över  natten .
BLANDA  ostmassan  med  rumsvarmt  smör/
margarin  och  salt .
PAPRIKAOST :
Tärna  paprika  och  chilifrukt  mycket  fint .
Blanda  chili,  paprika och  paprikapulver  i 
ostmassan .
LÄGG  osten  i  en  skål,  dekorera  med  fint 
tärnad  paprika .
VITLÖKSOST :
Skär  gräslöken  fint .
Pressa  vitlöken  i  ostmassan  och  vänd  ner
gräslöken .
LÄGG   ostmassan  i  en  skål  och  dekorera 
med  gräslök .

LYCKA  TILL !

KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .



                    
                     HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  keso ,
2  ägg ,
3  msk   kaviar ,
1  dl  gröna  ärter ,
1  krm  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  keso,  ägg,  kaviar,  ärter  och  peppar.
Häll  i  en  liten  smord,  rund  form .
Tillaga  i  mikrovågsugn  under  lock  på  full
effekt   5  minuter,  därefter  på  halv  effekt  7-8  min.
SERVERA  gärna  några  goda  tomater  till  det  hela.

SMAKLIG  MÅLTID !

MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.




                      HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Tänk  på  att  laxen  ska  marineras  i  1-2  timmar !
2  portionsbitar  lax ,
1  purjolök ,
1/2  palsternacka ,
50  g   rotselleri ,
150 g  färsk  spenat ,
1  vitlöksklyfta ,
riven  muskot ,
salt  ,  peppar ,
1 1/2  dl   grönsaksbuljong
av  tärning .

MARINAD :

1  lime,  pressad  saft
1  msk  rapsolja ,
1  msk  dijonsenap ,

SERVERA  MED  :
Kokt  potatis  eller  fullkorns- pasta.
UGN  :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MARINAD :
Blanda  limesaft,  olja,  senap,  salt  och  peppar .
Lägg  laxen  i  marinaden  och  låt  dra  1 - 2 tim.
i  kylen .
ANSA   purjolöken  och  skär  i  1  cm   tjocka  skivor .
Skala  och  tärna  palsternacka  och  rotselleri .
BLANDA   purjolök,  palsternacka,  rotselleri,  spenat
och  pressad  vitlök  i  en  ugnsform .
Salta  och  peppra och  riv  över  några  riv  muskotnöt .
Lägg  laxen  ovanpå  med  skinnsidan  upp .
HÄLL  på  resten  av  marinaden  och  buljong  över 
grönsakerna  och  tillaga  i  ugnen   tills  fisken  är  klar,
20 - 25  minuter .
SERVERA  med  kokt  potatis  eller  pasta .

SMAKLIG  MÅLTID !
mmm... !