måndag 29 januari 2018
HEMGJORD FÄRSKOST .
HEJSAN !
De här små läckra färskostarna har jag gjort
av filmjölk och gräddfil - väl värt att göra .
Här har jag varierat smaken,
-en med vitlök och en med paprika .
HÄR ÄR RECEPTET :
OSTMASSA TILL 2 OSTAR
1 liter filmjölk ,
3 dl gräddfil ,
25 g smör/margarin ,
1 tsk salt ,
PAPRIKAOST :
1/2 liten paprika ,
1/4 chilifrukt ,
2 tsk paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1 msk hackad gräslök ,
1 vitlöksklyfta ,
SÅ HÄR GÖR DU :
OSTMASSA :
Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull .
Värm på svag värme tills filen nått en
temperatur på 50 grader (använd helst baktermometer).
Häll filmjölken i ett kaffefilter .
Låt vasslen rinna av i ca 3 timmar eller
över natten .
BLANDA ostmassan med rumsvarmt smör/
margarin och salt .
PAPRIKAOST :
Tärna paprika och chilifrukt mycket fint .
Blanda chili, paprika och paprikapulver i
ostmassan .
LÄGG osten i en skål, dekorera med fint
tärnad paprika .
VITLÖKSOST :
Skär gräslöken fint .
Pressa vitlöken i ostmassan och vänd ner
gräslöken .
LÄGG ostmassan i en skål och dekorera
med gräslök .
LYCKA TILL !
KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso ,
2 ägg ,
3 msk kaviar ,
1 dl gröna ärter ,
1 krm peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA keso, ägg, kaviar, ärter och peppar.
Häll i en liten smord, rund form .
Tillaga i mikrovågsugn under lock på full
effekt 5 minuter, därefter på halv effekt 7-8 min.
SERVERA gärna några goda tomater till det hela.
SMAKLIG MÅLTID !
MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
Tänk på att laxen ska marineras i 1-2 timmar !
2 portionsbitar lax ,
1 purjolök ,
1/2 palsternacka ,
50 g rotselleri ,
150 g färsk spenat ,
1 vitlöksklyfta ,
riven muskot ,
salt , peppar ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong
av tärning .
MARINAD :
1 lime, pressad saft
1 msk rapsolja ,
1 msk dijonsenap ,
SERVERA MED :
Kokt potatis eller fullkorns- pasta.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MARINAD :
Blanda limesaft, olja, senap, salt och peppar .
Lägg laxen i marinaden och låt dra 1 - 2 tim.
i kylen .
ANSA purjolöken och skär i 1 cm tjocka skivor .
Skala och tärna palsternacka och rotselleri .
BLANDA purjolök, palsternacka, rotselleri, spenat
och pressad vitlök i en ugnsform .
Salta och peppra och riv över några riv muskotnöt .
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan upp .
HÄLL på resten av marinaden och buljong över
grönsakerna och tillaga i ugnen tills fisken är klar,
20 - 25 minuter .
SERVERA med kokt potatis eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm... !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)